(untitled) (مجله دانش و تندرستي در علوم پایه پزشکی, 2012)
مقدمه: استئوپروز شایع‌ترین بیماری متابولیک استخوان می‌باشد. در جمعیت زنان ایرانی، شیوع استئوپروز در ناحیه ستون فقرات و فمور 9/18% تخمین‌زده شده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تأثير برنامه آموزشی پیشگیری از استئوپروز بر ميزان آگاهي در زنان کارمند شهرستان شاهرود انجام شده است. مواد و روش‌ها: این مطالعۀ نيمه‌تجربي ازطریق پرسش‌نامه پایا و روا بین 180 خانم کارمند با مدرک تحصیلی ديپلم يا بالاتر که ازطريق دفتر امور بانوان جهت شركت در تحقيق معرفي شده بودند، طراحي و اجرا شد. پس از انجام آزمون اوليه و تجزيه‌و‌تحليل اطلاعات، برنامه آموزشي به شكل پمفلت، پوستر و سخنراني همراه با نمايش اسلايد توسط 3 متخصص زنان، پاتولوژي‌، داخلي در يك روز اجرا گرديد و آزمون ثانويه پنج هفته پس از آموزش انجام شد. تجزیه‌‌وتحلیل‌ داده‌ها با آزمون t و مک نمار انجام گردید. سطح معناداری برای تمام آزمون‌ها 05/0 در نظر گرفته شد.نتایج: نتایج پژوهش دال بر وجود اختلاف معنادار بین ميانگين امتیاز آگاهي درزمینه بيماري‌هاي مسبب استئوپروز، داروهاي ايجادكننده، داروهاي پيشگيري‌كننده، عوامل پيشگيري‌كننده، عوامل مساعدكننده و قابل‌اجتناب و عوامل مساعدكننده و غير‌قابل‌اجتناب استئوپروز قبل و بعد از آزمون بود (001/0P<). نتیجه‌گیری: باتوجه به میزان پایین آگاهی زنان کارمند درخصوص استئوپروز قبل از آموزش، ضرورت افزایش آگاهی جهت پیشگیری از این بیماری و حفظ سلامتی، افزایش کیفیت زندگی و استقلال در دوران سالمندی ضروری به‌نظر می‌رسد.