(untitled) (مجله دانش و تندرستي در علوم پایه پزشکی, 2009)
مقدمه: از نظر پیاژه کودکان و هم نوجوانان به فیلمهایی که با تصویر زندگی عادی و روزمرهشان تفاوت داشته باشند و برایشان بدیع و غریب جلوه کند، توجه بیشتری نشان میدهند. هدف این پژوهش بررسی تأثیر جلوه‌هاي ويژهي فیلمهای آموزشی بر میزان یادگیری میباشد.مواد و روشها: در این پژوهش از میان 1777 دانشآموز پایه چهارم مدارس دولتی شاهرود به روش نمونهگیری خوشهای تصادفی 8 کلاس (250 دانشآموز) و از فصول کتاب علوم، 4 فصل انتخاب شده و 8 فیلم در رابطه با محتوای فصول بهصورت با جلوه‌هاي ويژه و بدون جلوه‌هاي ويژه تولید و پس از نمایش فیلمها، آزمونی حاوی 20 سؤال بر مبنای محتوای فیلمهای آموزشی گرفته شد (برای هر فصل 5 سؤال). پس از آزمون، میانگین نمرات با استفاده از آزمون t مستقل در دختران و پسران تجزیه و تحلیل شد. نتایج: نتایج نشان داد که میانگین نمرات دانشآموزان پسری که فیلم با جلوههای ویژه دیدهاند برابر با 64/3 و در دانشآموزانی که فیلم بدون جلوه ویژه دیدهاند برابر 65/3 میباشد که اختلاف آنها معنادار نمیباشد اما میانگین نمرات دانشآموزان دختری که فیلم دارای جلوههای ویژه دیدهاند برابر با 52/3 و دانشآموزان دختری که فیلم بدون جلوههای ویژه دیدهاند برابر با 29/3 میباشد، که این اختلاف معنادار است. نتیجهگیری: خلق فضاهای جذاب در فیلم به کمک تکنیک جلوههای ویژه امکان مییابد، که سادهترین آن افکتهای تصویری مانند دیزالو، فید و سوپر ایمپوز میباشد. تکنیکهایی که در کامپیوترهای شخصی هم به سهولت قابل دسترسی است. امروزه کامپیوتر برای همیشه جامعه و فرایندهای یادگیری را دچار دگرگونی کرده است. در این پژوهش در یادگیری از فیلمهای دارای جلوههای ویژه، جنسیت تأثیر داشت که این مطلب میتواند دلالت بر سطوح برانگیختگی بالاتر در پسران بهدلیل مواجهه بیشتر با انواع بازیهای کامپیوتری و فیلمهای پرتحرک در مقایسه با دختران باشد.