(untitled) (مجله دانش و تندرستي در علوم پایه پزشکی, 2009)
مقدمه: پوکی استخوان و چاقی، دو اختلال مهم ترکیب بدن، در حال شیوع میباشند و تحقیقات کمی ارتباط بین چاقی و چگالی استخوانی با فعالیت بدنی را در دختران چاق مورد بررسی قرار دادهاند، بنابراین هدف از این پژوهش بررسی اثر برنامه پیادهروی در پیشگیری از پوکی استخوان و کاهش چاقی در دختران چاق است.مواد و روشها: 20 نفر از دختران چاق غیر ورزشکار بهطور داوطلبانه در این پژوهش شرکت کردند و سپس بهطور تصادفی به دو گروه 10 نفره شاهد و مداخله تقسیم شدند در (گروه شاهد kg/m2 6/3±9/30=BMI و در گروه مداخله: kg/m2 8/1±2/30=BMI). ابتدا و بعد از 2 ماه، چگالی استخوانی، ترکیب بدن و استروژن سرم آزمودنیها اندازهگیری شدند. سپس گروه مداخله برنامه تمرینی را که شامل 30 دقیقه پیادهروی با شدت 75%- 50% ضربان قلب، 3 جلسه در هفته و به مدت2 ماه بود، انجام دادند. اطلاعات بهدست آمده با آزمون آماری t مستقل و در سطح 05/0P< تجزیه و تحلیل شدند.نتایج: نتایج این پژوهش نشان دادکه چگالی استخوانی در دو ناحیه ران و ستون فقرات در دو گروه مداخله و شاهد بعد از 2 ماه تغییر معناداری نداشتند (05/0<(P، اما تمام اجزای ترکیب بدن (001/0P=) و سطح استروژن سرم (035/0P=) نسبت به گروه شاهد بهطور معناداری تغییر یافتند.نتیجهگیری: بهعنوان یک نتیجه احتمالی از تحقیق حاضر میتوان چنین پیشنهاد کرد که پیادهروی طولانی مدت و با شدت بیشتر سبب تأثیر مثبت بر چگالی استخوان و عوامل مؤثر بر آن در دختران چاق میشود ولی به هر حال این نتیجهگیری به تحقیقات بیشتر نیاز دارد.