(untitled) (مجله دانش و تندرستي در علوم پایه پزشکی, 2008)
مقدمه: مواد آموزشی مبتنی بر تأثیرات روانشناختی باید هم از نظر عناصر مجزا و هم ترکیب قدرت تخیل را بپروراند، حواس را تقویت کند و برانگیزانند، باشد. هدف این پژوهش بررسی تأثیر رنگ بر میزان یادگیری در فیلمهای آموزشی میباشد.مواد و روشها: در این پژوهش از میان 1777 دانشآموز پایه چهارم مدارس دولتی شاهرود بهروش نمونهگیری خوشهای تصادفی 8 کلاس (241 دانشآموز) و از فصول کتاب علوم 4 فصل انتخاب شده و 8 فیلم در رابطه با محتوا بهصورت سیاه و سفید و رنگی تولید و پس از نمایش فیلمها، آزمونی حاوی 10 سؤال بر مبنای محتوای فیلمهای آموزشی گرفته شد. پس از آزمون، میانگین نمرات با استفاده از آزمون t مستقل تجزیه و تحلیل شد. همچنین 30 نفر از دانشآموزان یک ماه بعد از آزمون اولیه، مجدد بهمنظور بررسی پایداری یادگیری به وسیله فیلمهای رنگی مورد آزمون قرار گرفتند.نتایج: نتایج نشان داد که میانگین نمرات دانشآموزانی که فیلم رنگی دیدهاند برابر با 68/3 و در دانشآموزانی که فیلم سیاه و سفید دیدهاند برابر با 39/3 میباشد که اختلاف آنها معنادار میباشد. در بررسی یک ماه بعد از نمایش فیلمهای رنگی، اختلاف معناداری بین میانگین نمرات آزمون در دو مقطع زمانی مشاهده نشد.نتیجهگیری: امروزه با توجه به نیاز روزافزون مراکز آموزشی فنی، علمی و دانشگاهی به رسانههای آموزشی و از طرفی دسترسی آسان و ارزان به انواع ابزارهای تولید فیلم که حتی قابل نصب در کامپیوترهای شخصی میباشد، پرداختن به اختصاصات فیلمهای آموزشی ضروری به نظر میرسد. لذا پیشنهاد میشود در تولید رسانههای آموزشی استفاده از انواع رنگها بهطور علمی، مورد توجه کارشناسان قرار گیرد.