(untitled) (مجله دانش و تندرستي در علوم پایه پزشکی, 2007)
مقدمه: عوارض نامطلوب متعددی که تهویه مکانیکی میتواند بههمراه داشته باشد، پژوهشگران را بر آن داشته است تا در جهت جداسازی بهموقع و سریع بیماران از دستگاه تهویه مکانیکی و پیشبینی نتایج، سیستمهای نمرهدهی ICU را ارایه نمایند. در این میان سیستم نمرهدهی آپاچی- دو با استقبال عمومی بیشتری همراه بوده است. در این پژوهش نقش سیستم نمرهدهی آپاچی- دو در پیشبینی نتایج جداسازی از دستگاه تهویه مکانیکی در بیماران بستری ICU بیمارستانهای امام رضا (ع)، قائم (عج) و شهید کامیاب مشهد مورد بررسی قرار گرفت.مواد و روشها: این مطالعه توصیفی- مقطعی بر روی 300 بیمار بستری در ICU داخلی- جراحی و تروما به روش نمونهگیری مبتنی بر هدف و در یک دوره 6 ماهه صورت گرفت. جمعآوری اطلاعات مربوط به انتخاب نمونه و مشخصات فردی با استفاده از پرسشنامه و به روش ثبت از پرونده انجام شد. دادههای مربوط به فرم آپاچی- دو ناوس (1985) که شامل سه قسمت: نمره فیزیولوژیک حاد، تطبیق سن و تطبیق بیماریهای مزمن زمینهای میباشد در دو نوبت: 24 ساعت اول پذیرش و زمان جداسازی کامل جمعآوری گردید. نتايج: ارتباط معنیدار آماری بین نمره آپاچی- دو در 24 ساعت اول پذیرش و زمان جداسازی کامل مشاهده گردید (بهترتیب 005/0=P و 0001/0>P). همچنین برای سیستم نمرهدهی آپاچی- دو، حساسیت 81%، ویژگی80%، ارزش اخباری مثبت 79% و ارزش اخباری منفی 82% بهدست آمد.نتیجهگیری: این مطالعه کارآیی مناسب سیستم نمرهدهی آپاچی- دو را در پیشبینی نتایج جداسازی (نجات یافته، فوت شده) نشان میدهد. امید است نتایج این پژوهش توجه مسئولین آموزشی، پژوهشی و مدیران را به امر جداسازی بهموقع و سریعتر بیماران از دستگاه تهویه مکانیکی براساس سیستم نمرهدهی مناسبتر جلب نموده و در نتیجه شاهد ترخیص سریع و کم عارضهتر و کاهش مرگومیر بیماران در ICU باشیم.