(untitled) (مجله دانش و تندرستي در علوم پایه پزشکی, 2015)
مقدمه: اولين قدم در ايجاد هر نوع كنترل و ارزيابي عملكرد ايجاد استاندارد براي اندازهگيري نحوه انجام كار است. در محاسبه هزينه تمام شده خدمات سلامت، استاندارد نمودن خدمات و فعاليتها و زمان، امري زيربنايي است. مطالعه بهمنظور تعيين سرانه كاركرد كاركنان شاغل در مراكز بهداشتي درماني و خانههاي بهداشت شهرستان شاهرود در سال 1387 انجام شد.مواد و روشها: اين مطالعه از نوع پژوهشهاي کاربردی است که به شیوه توصيفي- مقطعي (cross-sectional) انجام شد. در اين مطالعه جهت دقت بیشتر کار کلیه مراکز بهداشتی درمانی شهری و روستایی (28 مرکز) و تمامی خانههای بهداشت (63 واحد) را به روش سرشماری مورد پژوهش قرارگرفت. استاندارد نمودن فعالیتها و تعیین زمان مورد نیاز جهت انجام فعالیت با استفاده از نظرات مجریان، کاردانها و کارشناسان سطوح بالاتر و متخصصین به روش PERT صورت گرفت. اطلاعات مورد نياز در قالب فرمهاي جمعآوري دادهها گردآوري و وارد نرمافزار Excelشد. جهت تحليل دادهها از نرمافزار Excel استفاده گردید. نمايش دادهها بهوسيله جداول توزيع فراواني و نمودار صورت گرفت.يافتهها: یافتههای حاصل از تحلیل دادهها نشان داد که (43/44%) 259 نفر ار افراد مورد مطالعه را مردان و (57/55%) 324 نفر را زنان تشکیل میدادند. تعداد 133 نفر (81/22%) از نیروها در خانههای بهداشت، تعداد 149 نفر (56/25%) در مراکز بهداشتی درمانی روستایی، تعداد 76 نفر (04/13%) در مراکز بهداشتی درمانی شهری، تعداد 120 نفر (58/20%) در مراکز بهداشتی درمانی شبانهروزی، تعداد 15 نفر (57/2%) در پایگاههای بهداشتی و 90 نفر (44/15%) در ستاد معاونت بهداشتی شهرستان شاغل بودند. سرانه ساعت کار مفید پرسنل (با نگرش انجام کار مطابق استاندارد) در خانه بهداشت 4 ساعت و سی دقیقه و 6 ثانیه و در مرکز بهداشتی درمانی روستایی 3 ساعت و 34 دقیقه و 8 ثانیه، در مرکز بهداشتی درمانی شهری برابر با 3 ساعت و 23 دقیقه و 40 ثانیه، در مرکز بهداشتی درمانی شبانه روزی برابر با 5 ساعت و 43 دقیقه و 20 ثانیه و در پایگاه بهداشتی برابر با 2 ساعت و 48 دقیقه و در مجموع شهرستان برابر با 3 ساعت و 45 دقیقه و 6 ثانیه بود. نيروهاي موجود به ازاي هر دقيقه كار موظف 459 ريال و هر دقيقه اشتغال بهكار (كار مفيد) 854 ريال حقوق و دستمزد دريافت نموده بودند.نتيجهگيري: نتایج حاصل از پژوهش حاکی از آن است که از نیمی از توانایی کارکنان استفاده شده و غنیسازی شغلی و شفافسازی فرآیندهای کار میتواند نقش مهمی در افزایش بهرهوری داشته باشد.