(untitled) (مجله دانش و تندرستي در علوم پایه پزشکی, 2013)
مقدمه: بیماری‌های قلبی- عروقی یکی از 10 علت اصلی مرگ در دنیا و اولین علت مرگ در ایران مي‌باشند. با کنترل عوامل خطر این بیماری‌ها مي‌توان بیش از 50% ناتوانی‌های ناشی از این بیماری‌ها را کاهش داد. در این راستا در نظر داشتن رفتارهای مرتبط با سبک زندگی افراد اهمیت دارد. هدف از نگارش این مقاله، بررسی مداخلات آموزشي به‌منظور کاهش عوامل خطر بیماری‌های قلبی- عروقی براساس روش کار و چگونگی استفاده از مدل‌ها و تئوری‌های آموزش بهداشت بتوان تأثير اين مداخلات را در كاهش عوامل خطر بررسي نمود.مواد و روش‌ها: جستجوی الکترونیکی پایگاه‌های اطلاعاتی با استفاده از کلمات کلیدی فارسی و انگلیسی انجام شد. پایگاه‌های مورد بررسی عبارت بودند از بانک اطلاعاتی مقالات علوم پزشکی ایران (Iran Medex)، پایگاه اطلاعات علمی (SID)، Pubmed، Ebsco و Cochrane. جستجوی پایگاه‌های فوق‌الذکر از بهمن 1390 تا اردیبهشت 1391 انجام شد.نتایج: مداخلات در زمینه کاهش عوامل خطر بیماری‌های قلبی- عروقی به دودسته کلی مبتنی بر مدل‌ها و تئوری‌های آموزش بهداشت و بدون استفاده از مدل‌ها و تئوری‌های آموزش بهداشت تقسیم شدند. از 19 مقاله بررسی شده 9 مطالعه مبتنی بر مدل‌ها و تئوری‌های آموزش بهداشت و 10 مطالعه بدون استفاده از مدل‌ها و تئوری‌های آموزش بهداشت انجام شده بود.نتیجه‌گیری: نتایج به‌دست آمده نشان‌دهنده این موضوع هستند که آموزش‌های مبتنی بر تئوری و مدل‌های آموزش بهداشت و استفاده از برنامه‌های استاندارد شده تأثير بیشتری بر کاهش عوامل خطر بیماری‌های قلبی- عروقی دارند. زمان، مکان و طول انجام مداخلات، ویژگی‌های افراد و استفاده از روش‌های نوین آموزشی برای برخی از مخاطبان در اثر بخشی آموزش‌ها به‌منظور کاهش عوامل خطر اهمیت به‌سزايي دارند.