(untitled) (مجله دانش و تندرستي در علوم پایه پزشکی, 2021)
از اواخر سال 2019 تحقیقات مربوط‌به ویروس کرونا و پاندمی COVID-19، مجلات پزشکی را فرا گرفت. حجم زیاد این مطالعات نحوه انتشار تحقیقات علمی را تغییر داد. در سال 2020 در حدود 4 درصد ازکل تحقیقات جهانی به ویروس کرونا اختصاص‌یافته است. محققان بیش از 100000 مقاله در مورد بیماری همه‌گیر ویروس کرونا در سال 2020 منتشر کرده‌اند. این حجم از مطالعات در چند جنبه، شیوه معمول انتشار مقالات را تحت تأثیر قرار داد. 1- ظهور پیش چاپ‌ها(Preprint) : بیش از 30000 مقاله COVID-19 منتشر شده در سال 2020 به شکل پیش چاپ (Preprint) بوده است (بین 17% تا 30% از کل مقاله‌های تحقیقاتی COVID-19 ( 2- داوری سریع: به‌دلیل نیاز فراوان به تحقیقات در برخی موارد پایگاه‌هایی مانند MedRxivمقالات COVID-19را داوری و پس از 72 روز نشر می‌کردند حداقل دو برابر کمتر از زمان نرمال. 3- گسترش جغرافیایی نویسندگان وابسته به شیوع بیماری: در ابتدا به‌دلیل ظهور بیماری مقالات کشور چین بیشتر بود و برای مثال با شیوع آن در ایتالیا مقالات محققان ایتالیایی بیشتر شد. 4- استنادات به مقالات: مقالات COVID-19 در قیاس با دیگر تحقیقات استنادات بیشتری به‌دست آوردند. برای مثال یک مقاله سال 2020 در مجله لانست در حدود 26320 ارجاع خورده است. 5- میزان بالای رتراکشن مقالات COVID-19: به‌طور معمول، سه سال طول می‌کشد تا سردبیران مقاله‌ای را رتراک کنند، اما در طی پاندمی COVID-19، فقط چند ماه برای رتراک مقالات COVID-19 طول کشیده است- به‌دلیل اینکه این مقاله‌ها به دقت زیادی مطالعه می‌شوند و در سطح جهانی استفاده می‌گردد (1 و 2).