(untitled) (مجله دانش و تندرستي در علوم پایه پزشکی, 2025)
مقدمه: زهر بعضی از عقرب‌ها دارای ترکیبات ضدسرطان می‌باشد. سرطان کولورکتال به‌ترتیب دومین و سومین سرطان شایع در زنان و مردان است. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر زهر عقرب همیسکورپیوس لپتوروس بر رده سلولی سرطان کولورکتال (رده سلولی HT-29) انجام شد. نتایج: زنده‌مانی سلول‌های HT-29 و فیبروبلاست به‌صورت وابسته به غلظت زهر عقرب و زمان به‌صورت معنی‌دار بعد از 24، 48، 72 و 96 ساعت تیمار کاهش پیدا کرد (05/0P≤). میزان IC50 برای سلول‌های سرطانی بالاتر از سلول‌های فیبروبلاست بود. آزمون سنجش لاکتات دهیدروژناز نشان داد که این کاهش زنده‌مانی با از بین رفتن یکپارچگی غشا سلولی همراه است. تیمار با غلظت IC50 زهر عقرب افزایش معنی‌دار در آپوپتوز و بیان ژن APC را القا کرد (05/0P≤)، اما میزان پروتئین PARP و تولید نیتریک اکساید را به‌صورت معنی‌دار کاهش داد (05/0P≤). نتیجه‌گیری: بر اساس یافته‌های مطالعه حاضر، می‌توان توصیه کرد که زهر عقرب هميسكورپيوس لپتوروس احتمالاً از طریق تحریک آپوپتوز دارای اثرات سیتوتوکسیک باشند. همچنین اثرات ضد سرطان کولورکتال را از طریق کاهش بیان ژن APC و میزان پروتئین PARP اعمال می‌‌کند.