بررسی شیوع و عوامل مرتبط با رتینوپاتی دیابتی در شاهرود (مجله دانش و تندرستي در علوم پایه پزشکی, 2012)
مقدمه: رتینوپاتی دیابتی، یکی از عوارض خطرناک دیابت می‌باشد که می‌تواند منجر‌به نابینایی گردد. هدف از اين مطالعه، تعيين شيوع و عوامل مرتبط با رتينوپاتي ديابتي در مراجعان به واحد ديابت شاهرود مي‌باشد.مواد و روش‌ها: براي 625 نفر از مراجعين به مركز دیابت شاهرود از سال 1378 لغایت 1388، معاينه كامل عمومی و تخصصی چشم‌پزشکی انجام ‌شد. نتایج: میانگین سنی واحدهای پژوهش 7/11± 9/47 سال بود. میانگین مدت‌زمان ابتلا به دیابت 8/53± 5/48 ماه بود. در فوندوسکوپی انجام‌شده 442 نفر (7/70%) وضعيت طبیعی و 183 نفر (3/29%) رتینوپاتی دیابتی داشتند که 4/23% از نوع غیر‌پرولیفراتیو و 9/5% از نوع پرولیفراتیو بود. رابطه معناداری بین رتینوپاتی دیابتی با سن بیمار (005/0P<)، دیابت نوع دو (003/0P<)، مدت‌زمان ابتلا به دیابت (003/0P<) و مقدار قند خون ناشتا (008/0P<) وجود داشت، ولی رابطه آماری معناداری بین جنس (621/0=P) و نوع داروی ضدّقند مصرفي (586/0=P) با رتینوپاتی دیابتی یافت ‌نشد.نتیجه‌گیری: با تشخیص زودرس دیابت و کنترل عوامل تسریع‌کننده ابتلا به رتینوپاتی دیابتی و درمان‌های مؤثر و به‌موقع، مي‌توان پيشرفت بيماري را در اين افرد کاهش ‌داد.