تأثیر فعالیت ورزشی کوتاه و طولانی‌مدت بر شاخص عملکرد سلول‌های بتا در بیماران دیابتی (مجله دانش و تندرستي در علوم پایه پزشکی, 2012)
مقدمه: عوامل مؤثر در بروز دیابت و ايجاد ناتوانی سلول‌های بتا هنوز کاملاً شناخته نشده‌اند. در این مطالعه، اثر فعالیت ورزشی کوتاه و طولانی‌مدت بر عملکرد سلول‌های بتا و حساسیت انسولین در بیماران دیابتی مورد بررسي شده‌است.مواد و روش‌ها: در اين مطالعه مداخله‌اي 30 مرد بزرگ‌سال مبتلا به دیابت نوع 2 با میانگین سنی 43 سال به‌شیوه تصادفی (بلوکی) در 2 گروه تجربی (ورزش) و شاهد (بی‌تمرینی) قرار گرفتند. غلظت گلوکز، حساسیت انسولین و عملکرد سلول‌های بتا در شرایط ناشتا، بلافاصله پس از یک جلسه ورزش زیربیشینه و متعاقب 3 ماه فعالیت ورزشی در گروه تجربی اندازه‌گیری شد. همچنین متغیرهای مذکور در زمان‌های مشابه در گروه شاهد اندازه‌گیری شدند. شاخص‌های آنتروپومتریکی دو گروه، قبل و بعد از ورزشی طولانی‌مدت اندازه‌گیری شدند. از آزمون آناليز واريانس تكراري جهت تجزيه‌وتحليل داد‌ه‌ها استفاده شد.نتایج: کاهش معناداری در گلوکز خون و افزایش معناداری در عملکرد سلول‌های بتا در پاسخ به فعالیت ورزشی کوتاه و طولانی‌مدت در گروه تجربی مشاهده شد (05/0P<). همچنین، حساسیت انسولین در پاسخ به فعالیت ورزشي کوتاه‌مدت، تغییر معناداری پیدا نکرد (05/0P≥)، اما پس از ورزشی طولانی‌مدت افزایش معناداری یافت (05/0P<). در گروه شاهد متغير‌هاي تحت مطالعه تغيير معناداري نداشتند.نتیجه‌گیری: یافته‌های مطالعه ما نشان می‌دهد که کاهش در غلظت گلوکز خون پس از فعالیت ورزشي در بیماران دیابتی به‌دلیل بهبود حساسیت انسولین و عملکرد سلول‌های بتا در این بیماران می‌باشد.