کاهش حجم و شیرابه زباله ازطريق طراحی و ساخت دستگاه ابتکاری فشرده‌ساز مکانیکی زباله خانگی (مجله دانش و تندرستي در علوم پایه پزشکی, 2012)
مقدمه: حجم زباله منجر به افزایش هزینه‌های جمع‌آوری، حمل و دفع نهایی آن می‌شود. درصد بالای رطوبت نیز باعث تخریب سریع ماشین‌آلات جمع‌آوری و حمل و افزایش تولید شیرابه در اماکن دفن و درنتیجه افزایش احتمال آلودگی خاک و منابع آب سطحی و زیرزمینی می‌شود، لذا تلاش‌های فراوانی در جهت پیداکردن را‌ه‌حل‌هایی برای مقابله با این دو مشکل در حال انجام است. هدف اين مطالعه، طراحي و ساخت سطل زباله‌اي است كه شيرابه را از تركيب زباله خارج مي‌سازد، درنتيجه حجم خشك زباله كاهش و مقدار شيرابه آن نيز به حداقل مي‌رسد.مواد و روش‌ها: در این مطالعه، به‌دنبال ساخت دستگاه ابتکاری فشرده‌ساز مکانیکی زباله خانگی، اثر آن در کاهش حجم و شیرابه زباله بررسي شد. این دستگاه برای اولین بار در ایران و در دانشگاه علوم پزشکی شاهرود و در مدت 6 ماه طراحی و ساخته شده است‌. به‌منظور تأیید توانمندی‌های این فشرده‌ساز در کاهش حجم و درصد رطوبت زباله، آزمایش‌هايی (3 بار) با استفاده از زباله‌های خشک و تر انجام شد. برای این منظور پس از پرکردن مخزن با زباله تر به‌میزان 18 لیتر و به‌کارانداختن اهرم انتقال نیرو (برای حرکت‌دادن صفحه فشرده‌ساز) توسط فردي 30 ساله با وزن 60 کیلوگرم، حجم و درصد رطوبت، اندازه‌گیری و با مشخصات حجمی و وزنی اولیه زباله مقایسه شد. نتایج: این دستگاه قادر به کاهش قابل ملاحظه حجم زباله و جداسازی رطوبت زباله‌های تر به‌ميزان 45% مقدار اولیه (به‌طور ميانگين) است و تکرار آزمایش با زباله‌های خشک نیز حاکی از توانایی این سطل برای کاهش حجم زباله خشک به‌ميزان 40% حجم اولیه آن (به‌طور ميانگين) بود‌. نتیجه‌گیری: اين دستگاه مي‌تواند حجم زباله را به‌میزان قابل توجهي کاهش دهد و شيرابه را نیز از تركيب زباله خانگي استخراج و جداسازي نمايد و درنتيجه پیامدهاي منفي زيست‌محيطي زباله و مشكلات جمع‌آوري آن را كاهش دهد.