ارزیابی نقاط قوت و نقاط ضعف طرح پزشک خانواده (مجله دانش و تندرستي در علوم پایه پزشکی, 2010)
مقدمه: با توجه به اجراي طرح پزشك خانواده در كشور هدف اين پژوهش ارزیابی نقاط ضعف و قوت طرح در شهرستان مراغه، ميباشد.مواد و روشها: پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی و مقطعی بوده و جامعه آماری این پژوهش را جمعیت تحت پوشش، پزشکان خانواده، مدیران و کارکنان مراکز بهداشتی درمانی تشکیل می‏دادند. تعداد نمونه مدیران و کارکنان، برابر با کل جامعه آماری بود، و حجم نمونه‏ی جمعیت، 375 نفر بود. روش جمع‌آوری داده‏ها، پرسشنامه و فرم جمع‌آوری داده‏ها بود که روایی و پایایی آنها قبل از شروع مطالعه مورد تأیید قرار گرفت. نتایج: حدود 97 درصد از جمعیت، از اجرای طرح پزشک خانواده مطلع بوده، 6/97 درصد آنها حداقل یک بار به پزشک خانواده مراجعه کرده بودند و 8/96 درصد آنان، دفترچه بیمه خدمات درمانی دریافت کرده بودند. نقاط قوت بارز طرح پزشک خانواده شامل: تشکیل پرونده سلامت، مراقبت بهتر و مؤثرتر از مادران باردار و کودکان زير 6 سال، دسترسی آسان روستاییان به پزشک و دارو، کاهش هزینه‏های درمان بود و از نقاط ضعف عمده آن، میتوان به مراجعات بیش از حد و ازدحام بیماران در خانه‌های بهداشت، عدم تأمین شغلی برای کارکنان، پرداخت نشدن به موقع حقوق و مزایای اعضای تیم سلامت، محدود بودن زمان دسترسی به پزشک خانواده در روستا اشاره نمود.نتیجهگیری: براساس یافتههای این تحقیق پیشنهادهای زیر، بهمنظور رفع نقاط ضعف و بهبود کیفیت خدمات و افزایش رضایت‌مندی بیماران، مطرح می‌شود: تشکیل پرونده سلامت الکترونیکی برای جمعیت تحت پوشش، ایجاد انگیزه و توجیه پزشکان متخصص در نحوه برخورد با بیماران ارجاعی، باز تعریف دقیق جمعیت تحت پوشش، حل مشکلات معیشتی اعضای تیم سلامت، و پرداخت به موقع حقوق و مزایای آنان.