اندازه¬گيري ميزان بيان ژن MMP-9 برای ارزیابی بهبودی بیماران مبتلا به سرطان پستان (مجله دانش و تندرستي در علوم پایه پزشکی, 2008)
مقدمه: ماتريکس متالو پروتئينازها-9 (MMP-9) آنزيمي با فعاليت پروتئازي است که تاکنون عملکرد آن در ايجاد چندين سرطان گزارش شده است. با توجه به رابطه مقدار فعال اين آنزيم و سرطاني شدن سلولها در اين مطالعه ما به بررسي ميزان پلاسمایي اين آنزيم در بهبود يا پيشرفت و متاستاز بيماري سرطان پستان پرداختيم.مواد و روشها: در اين مطالعه ميزان بيان MMP-9 در پلاسماي نمونه خون گرفته شده از 98 بيمار داراي سرطان پستان در دو مرحله تشخيص بيماري و بعد از درمان از طريق زيموگرافي کمي ژلاتين (Gelatin quantitative zymography) بررسي شد. نتايج: از کل 80 بيماري که به درمان پاسخ مثبت نشان دادند در 76 نفر غلظت پلاسمایي MMP-9 فعال بعد از درمان کاهش محسوسي نسبت به زمان تشخيص بيماري نشان داد و در 4 نفر از اين بيماران هيچ تغيير در ميزان  MMP-9 پلاسمایي قبل و بعد از درمان مشاهده نشد. همچنين در 18 نفر از بيماران که عود مجدد بيماري را نشان دادند (6 نفر سرطان پستان اوليه و 12 نفر متاستاز به ديگر نواحي) اين ميزان نسبت به قبل از درمان افزايش يافته بود.نتيجهگيري: يافتههاي ما نشاندهنده وجود ارتباط بسيار مثبت بين سطح پلاسمایي اين آنزيم و بهبود يا بدخيمي سرطان پستان در گروه مورد مطالعه است و طبق يافتههاي ما ميزان MMP-9 فعال پلاسمایي ميتواند بهعنوان عاملی سودمند براي بررسي وضعيت پاسخ بيماران سرطان پستان به درمان، مورد استفاده قرار گيرد.