بررسي ميزان آگاهي، نگرش و مهارت رابطين بهداشتي شهر شاهرود در مورد خودآزمايي پستان (مجله دانش و تندرستي در علوم پایه پزشکی, 2007)
مقدمه: سرطان پستان شايع‌ترين سرطان زنان و دومين علت مرگومير ناشي از سرطان در بين زنان است. ميزان مرگومير اين سرطان به‌طور مستقيم در ارتباط با مرحله بيماري در زمان تشخيص است و در صورت استفاده از روش‏هاي غربالگري، كاهش مي‌يابد. يكي از مهمترين راههاي تشخيص‌ زودرس سرطان پستان، خودآزمايي پستان است. اين مطالعه با هدف تعيين ميزان آگاهي، نگرش و مهارت رابطين بهداشتي در زمينه خودآزمايي پستان انجام شده است.مواد و روشها: 89 نفر از رابطين بهداشتي 20 تا 57 ساله شاهرود به روش تصادفي انتخاب و آگاهي، نگرش و مهارت آنان درمورد خودآزمايي پستان با استفاده از پرسش‌نامه سنجيده شد. اطلاعات حاصله با استفاده از روش‏هاي آماري تجزیه و تحلیل گرديد.نتايج: 63% رابطين بهداشتي در مواد و روشهای تشخیص زودرس سرطان پستان، علایم و نشانهها، اطلاعاتی داشتند. آگاهي آنان از روش صحيح انجام خودآزمايي پستان درحد متوسط بود. 51% رابطين، خودآزمايي را در زمان مناسب انجام مي‌دادند، 78% رابطين نسبت به خودآزمايي پستان نگرش مثبت داشتند. بين نگرش و تأهل ارتباط آماري معني‌دار ديده شد. 4/12% از مهارت خوبي برخوردار نبودند.نتیجهگیری: در مجموع با توجه به آگاهي متوسط و مهارت ضعيف رابطين بهداشتي لزوم برگزاري دوره‌هاي آموزشي خاص توصيه مي‌شود. از طرف ديگر با انجام مطالعات بيشتر بايد عواملي را كه باعث تشويق زنان به استفاده از روش‏هاي غربالگري سرطان پستان می گردند را شناسایي نمود.