بررسی آگاهی و نگرش زنان باردار مراجعه‌کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر قم نسبت به روش‌های ختم بارداری (مجله دانش و تندرستي در علوم پایه پزشکی, 2007)
مقدمه: زایمان طبیعی بهترین روش زایمانی در اکثریت زنان باردار محسوب می‌شود و بر اساس جدیدترین آمارها در کشور (سال 1382) 33% از زایمان‌ها به روش سزارین انجام می‌گیرد. فقدان آگاهی از عوارض سزارین و نگرش منفی نسبت به زایمان طبیعی، یکی از مهم‌ترین علل افزایش تمایل زنان باردار نسبت به سزارین می‌باشد. هدف از این مطالعه، بررسی آگاهی نگرش زنان باردار نسبت به روش‌های ختم بارداری می‌باشد.مواد و روش‌ها: در این مطالعه مقطعی، 136 مادر باردار به روش تمامشماری که بصورت متوالی به هشت مرکز بهداشتی درمانی شهر قم مراجعه می‌کردند مورد بررسی قرار گرفتند. جهت جمع‌آوری اطلاعات پرسش‌نامهای شامل خصوصیات دموگرافیک، عبارات آگاهی سنجی و نگرش سنجی نسبت به زایمان طبیعی و سزارین که با نظرخواهی از ماماها و متخصصان زنان و زایمان تهیه و پس از تأیید پایایی آن با روش بازآزمایی، از طریق مصاحبه با بیمار تکمیل گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده‌ها از آزمون‌های2 c و آزمون فیشر استفاده شد.نتایج: سطح آگاهی مادران باردار در خصوص روش‌های ختم بارداری در 4/40% موارد متوسط و در 6/59% موارد خوب بود. نگرش مادران نسبت به زایمان واژینال در 1/94% و نسبت به سزارین در 2/63% موارد مثبت بود. 9/5% مادران نسبت به زایمان طبیعی و 36% نسبت به سرازین بینظر بودند.بین نگرش مادران نسبت به سزارین با سطح آگاهی آن‌ها ارتباط آماری معنی‌دار مشاهده شد (0001/0P<)، اما بین نگرش نسبت به زایمان طبیعی با سطح آگاهی مادران ارتباطی دیده نشد (19/0=P).نتیجه گیری: سطح آگاهی و نگرش نسبت به روش‌های ختم بارداری نسبت به سال های قبل بهبود یافته است، با توجه به معنیدار بودن ارتباط بین آگاهی و نگرش نسبت به سزارین، با برنامه‌ریزی صحیح جهت افزایش آگاهی و ارتقاء نگرش مثبت نسبت به روش‌های ختم بارداری می‌توان میزان تمایل به سزارین را در مادران باردار کاهش داد.