محاسبه هزينه تمام شده خدمات ارايه شده در مراكز بهداشتي درماني و خانه¬هاي بهداشت شهرستان شاهرود در سال 1387 (مجله دانش و تندرستي در علوم پایه پزشکی, 2015)
مقدمه: محاسبه هزينهها ابزار مديريتي مهمي جهت برنامهريزي، كنترل، نظارت و ارزشيابي خدمات سلامت است كه بهمنظور تصميمگيري آگاهانه انجام ميشود. مطالعه بهمنظور تعیین هزينه تمامشده خدمات ارايه شده در مراكز بهداشتي درماني و خانههاي بهداشت شهرستان شاهرود در سال 1387 انجام شد.مواد و روشها: اين مطالعه از نوع پژوهشهاي کاربردی است که به شیوه توصيفي- مقطعي انجام شد. در اين مطالعه کلیه مراکز بهداشتی درمانی شهری و روستایی به روش سرشماری مورد پژوهش قرارگرفت. اطلاعات مورد نياز در قالب فرمهاي جمعآوري دادهها گردآوري و وارد نرمافزار تحلیل هزینه شد. جهت تحليل دادهها از نرمافزار تحلیل هزینه، Excel و SPSS استفاده گردید.يافتهها: یافتههای حاصل از تحلیل دادهها نشان داد که 43/44 درصد ارايهدهندگان را مردان و 57/55 درصد را زنان تشکیل میدادند. 82/22 درصد از نیروها در خانههای بهداشت، 07/26 درصد در مراکز بهداشتی درمانی روستایی، 09/9 درصد در مراکز بهداشتی درمانی شهری، 53/24 درصد در مراکز بهداشتی درمانی شبانهروزی شهری، 57/2 درصد در پایگاههای بهداشتی و 92/14 درصد در ستاد معاونت بهداشتی شهرستان شاغل بودند. هزینههای پرسنلی با 13/66% و پس از آن هزینه ستادی شهرستان با 85/12%، دارو با 95/10% و مصرفی اختصاصی با 76/3% قرار داشتند. بالاترین هزینه خدمت مربوط به آموزش بهورز با 1325209 ريال و کمترین آن مربوط به نمونهگیری آنفلوانزا با 3872 ریال بود.نتيجهگيري: با توجه به بالابودن هزینههاي پرسنلي، افزايش بهرهوري نيروي كار نقش مهمي در كاهش مخارج خواهد داشت. همچنين تعدیل نیروها و استفاده از مشارکت بخش خصوصی در ارائه خدمات و برونسپاری واحدهاي پرهزينه میتواند در استفاده بهینه از منابع نقش مهمی را ایفا نماید.