کیفیت خواب خودگزارشی و عوامل مرتبط با آن در بالغین – یک مطالعه مبتنی‌بر جمعیت (مجله دانش و تندرستي در علوم پایه پزشکی, 2018)
مقدمه: کمیت و کیفیت خواب انسان با سلامتی او در ارتباط است. هدف این مطالعه بررسی عوامل دموگرافیک مرتبط با کیفیت ذهنی خواب خودگزارشی در جمعیت بالغین شهر شاهرود است.مواد و روش‌ها: در فاز دوم مطالعه چشم پزشکی شاهرود، تعداد 4737 نفر (دامنه سنی 45 تا 69 سال) از شرکت‌کنندگان فاز اول مجدد در سال 2014 مورد سنجش و پرسشگری قرار گرفتند. در این مطالعه متغیرهای سن، جنس، وضعیت تأهل، وضعیت اقتصادی (با سه سطح ضعیف، متوسط و بالا)، تحصیلات و مصرف دخانیات و ارزیابی ذهنی کیفیت خواب اندازه‌گیری شد. کیفیت ذهنی خواب با استفاده از این سؤال که "در طی ماه گذشته در کل، کیفیت خواب خود را چگونه توصیف می‌کنید؟" مورد ارزیابی قرار گرفت. رابطه عوامل خطر با کیفیت خواب با استفاده از مدل رگرسیون لجستیک بررسی شد.نتایج: در این مطالعه 5/23% زنان در مقایسه با 8/10% مردان و در کل جمعیت 3/18% (862 نفر) کیفیت خواب خود را بد و خیلی بد توصیف کرده‌اند. زن بودن (نسبت شانس=5/2 (1/2-1/3))، وضعیت اقتصادی متوسط (نسبت شانس=2/1 (0/1- 5/1)) و مصرف دخانیات (نسبت شانس=5/1 (1/1- 9/1)) از عوامل خطر مرتبط با کیفیت بد خواب بودند.نتیجه‌گیری: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که کیفیت خواب زنان نسبت‌به مردان پایین‌تر است و مصرف سیگار هم به‌عنوان یک عامل خطر در کاهش کیفیت خواب مؤثر است. لذا توجه به نقش عوامل محیطی برای بهبود کیفیت خواب می‌تواند مؤثر باشد.