تأثیرات دو شیوه تمرینی ترکیبی (قدرتی-هوازی) و سرعتی شدید بر پارامترهای جدید خطر قلبی-متابولیکی در زنان مبتلا به دیابت نوع 2 (مجله دانش و تندرستي در علوم پایه پزشکی, 2018)
مقدمه: هدف این مطالعه بررسی اثرات تمرینات مختلف ورزشی بر پروفایل لیپیدی، نمره سندروم متابولیکی، محصول تجمع چربی و شاخص چربی احشایی در زنان مبتلابه دیابت نوع 2 بود.مواد و روش‌ها: 52 زن مبتلابه دیابت نوع 2 (سن:60-45 سال و سطوح هموگلوبین A1c≥ 5/6 درصد) به‌صورت تصادفی در سه گروه: سرعتی شدید (17=n)، ترکیبی (17=n) و کنترل (18=n) قرار گرفتند. تمرینات ورزشی به مدت 10 هفته اجرا شد. پروفایل لیپیدی، نمره سندروم متابولیکی، شاخص چربی احشایی و محصول تجمع چربی قبل و 10 هفته بعد از پروتکل تمرین اندازه‌گیری شد. به‌منظور مقایسه‌های درون‌گروهی از آزمون تی وابسته و برای مقایسه بین گروهی ازآنوا یک‌طرفه استفاده شد.نتایج: تنها سطوح لیپوپروتئین کم چگال (02/0P=) و کلسترول (001/0P<) در گروه سرعتی شدید کاهش معنی‌داری داشت. مقایسه بین گروهی لیپوپروتئین پر چگال و کم چگال و تری گلیسیرید تفاوت معنی‌داری نشان نداد (05/0P>)؛ میزان کلسترول بین گروهی در هر دو گروه تمرینی کاهش معنی‌دار داشت (001/0P=). نمره سندروم متابولیکی در گروه سرعتی شدید کاهش معنی‌داری داشت (001/0P<). در نتایج بین گروهی تغییر معنی‌داری بین گروه (ترکیبی و سرعتی شدید) و (سرعتی شدید و کنترل) مشاهده شد (001/0P<). تغییرات معنی‌داری در محصول تجمع چربی (001/0=P) و شاخص چربی احشایی (001/0P<) در گروه سرعتی شدید و گروه ترکیبی (001/0P<) و (002/0=P) مشاهده شد، بیشترین تغییرات بین گروهی در گروه سرعتی شدید برای هر دو شاخص مشاهده شد.نتيجه‌گيري: هر دو شیوه تمرینی تأثیرات مثبتی در کاهش عوامل خطر قلبی عروقی داشتند، ازاین‌رو برای نتایج بهتر، تمریناتی با دوره طولانی‌تر و شدت بیشتر پیشنهاد می‌شود.