بررسی تأثیر برنامه تعدیل رژیم غذایی بر یافته‌های اختصاصی کبدی در کودکان مبتلا به بیماری مزمن کبدی: کارآزمایی بالینی (مجله دانش و تندرستي در علوم پایه پزشکی, 2022)
مقدمه: بیماری کبدی مزمن یکی از مهمترین بیماری‌هایی است که با تأثیر متقابل بر وضعيت تغذیه‌ای کودکان و نوجوانان سلامت آنان را تهدید می‌کند. مطالعه حاضر با هدف تعيين تأثیر برنامه تعدیل رژیم غذایی بر یافته‌های اختصاصی کبدی در کودکان مبتلا به بیماری کبدی مزمن انجام شد.مواد و روش‌ها: این پژوهش یک کار آزمایی کنترل شده تصادفی با دو گروه و با به کارگیری روش پیش‌آزمون- پس‌آزمون بود که بر روی 45 نفر گروه مداخله و 30 نفر گروه کنترل در بیمارستان قائم مشهد انجام گرفت. گروه مداخله علاوه بر مراقبت معمول، برنامه آموزشی تعدیل رژیم غذایی را طی 6 جلسه کارگاه دریافت نمودند و بیماران گروه کنترل تحت مراقبت معمول قرار گرفتند. سطح بیلی‌روبین (توتال، مستقیم)، آلبومین، پروترومبین، ترانس آمینازها (AST، ALT) واحدهای پژوهش، با استفاده از نمونه خون قبل از مداخله و پس از 12 هفته پیگیری پس از مداخله مورد بررسی قرار گرفت. تحلیل داده‌ها با نرم‌افزار SPSS و آزمون‌های تی مستقل، تی زوجی، ویلکاکسون، من ویتنی و خی دو انجام شد.نتایج: نتایج حاصل از بررسی داده‌ها نشان داد که مداخله برنامه تعدیل رژیم غذایی اثرات مثبتی بر یافته‌های اختصاصی کبدی دارد به نحوی که بین دو گروه کنترل و مداخله از نظر آزمون‌هاي اختصاصی کبدی زمان پروترومبین، آلبومین، آسپارتات ترانس آمیناز، آلانین ترانس اختلاف معناداری) وجود داشت (05/0P≤). در رابطه با بیلی‌روبین توتال و مستقیم، هپاتومگالی و اسپلنومگالی نتایج معنادار نبود (05/0P>).نتیجه‌گیری: با توجه به تأثیر مثبت مداخله آموزشی، توصیه می‌شود تا والدین و مراقبان بهداشتی جهت پیشگیری از عوارض نامطلوب بیماری کبدی در کودکان از برنامه آموزشی تعدیل رژیم غذایی به‌عنوان راهکاری مؤثر استفاده کنند و مطالب آموزشی مرتبط در اختیار آنان قرار گیرد.