بررسی اثرات تسکین‌دهندگی سنبل‌الطیب، آسپرین و درمان ترکیبی بر درد القا شده توسط آزمون‌های مربوطه در موش صحرایی نر (مجله دانش و تندرستي در علوم پایه پزشکی, 2025)
مقدمه: محققین همواره در جستجوی مکانیسم‌های مداخله‌گر در کنترل درد هستند. آسپرین یک داروی پر کاربرد ضد درد سنتتیک است. همچنین گیاه سنبل‎الطیب دارای خواص کاهش دهندگی درد، تسکین‌دهندگی و آرامش‎بخشی است. هدف مطالعه حاضر، بررسی مقایسه‌ای اثر عصاره سنبل‎الطیب، آسپرین و همچنین درمان ترکیبی این دو دارو بر درد القاء شده توسط آزمون‌های درد (آزمون‎های فرمالین، صفحه داغ و آزمون پس کشیدن دم) در موش صحرایی نر نژاد ویستار بود.مواد و روش‌ها: در این تحقیق حیوانات به پنج گروه کنترل (بدون دریافت هیچ ماده‌ای)، شاهد (گاواژ بدون دریافت هیچ ماده‌ای)، گروه دریافت‌کننده آسپرین به تنهایی (15میلی‎گرم/کیلوگرم) و گروه‌ دریافت‌کننده عصاره‌ی سنبل‎الطیب به میزان (25 میلی‌گرم/کیلوگرم)‌ و گروه دریافت‌کننده همزمان عصاره سنبل‎الطیب و آسپرین تقسیم شدند. دریافت عصاره سنبل‎الطیب و آسپرین به‌صورت خوراکی و 15 دقیقه قبل از شروع آزمون‌های سنجش درد بود.نتایج: نتایج آزمون فرمالین نشان داد سه نوع درمان یعنی درمان با آسپرین، درمان با عصاره به تنهایی و همچنین درمان ترکیبی به یک اندازه، اثر کاهندگی درد دارند (001/0P<). نتایج سنجش درد با آزمون پس کشیدن دم و تست صفحه داغ نشان داد که اثرات ضددردی درمان ترکیبی نسبت‌به دو درمان دیگر قوی‎تر و دارای اثربخشی بیشتری است (05/0P<).نتیجه‌گیری: تجویز داروی گیاهی سنبل‎الطیب همزمان با داروی سنتتیک آسپرین سبب کاهش چشمگیر حس درد نسبت‎به درمان با عصاره به تنهایی یا آسپرین به تنهایی می‎شود که حاکی از وجود بر هم‌کنش تقویتی بین این دو ماده درکاهندگی درد است.