توالی‌یابی و رسم درخت فیلوژنیک باکتری‌های اندوفیت گیاه Rhabdosciadium Aucheri به روش Sanger Sequencing و تعیین اثر ضد قارچی آنها (مجله دانش و تندرستي در علوم پایه پزشکی, 2026)
مقدمه: خواص منحصر به فرد باکتری‌های اندوفیت به خوبی مشخص نیست. باکتری‌های اندوفیت برخی گیاهان مانند Rhabdosciadium aucheri، ممکن است با خواص ضدمیکروبی قارچ‌های بیماری‌زا از بین ببرند. هدف از این مطالعه توالی‌یابی و رسم درخت فیلوژنیک باکتری‌های اندوفیت گیاه R.aucheri به روش sanger sequencing و تعیین اثر ضد قارچی آنها می‌باشد.مواد و روش‌ها: نمونه‌های گیاهی در این مطالعه ﺗﻮﺻﻴﻔﻲ- تحلیلی با روش تصادفی و آسان و در دسترس جمع‌آوری شدند. روش کشت بر روی پلیت برای شناسایی اولیه باکتری‌های اندوفیت استفاده گردید. روش PCR برای تشخیص مولکولی باکتری‌های اندوفیت و تعیین توالی بهینه‌سازی شد. اثر مهاری این باکتری‌های اندوفیت بر آسپرژیلوس نایجر و کاندیدا آلبیکنز به روش کشت متقاطع سنجیده شد.نتایج: از مجموع 100 ایزوله‌ی باکتریایی جدا شده از R.aucheri، 9 ایزوله (9%) باسیلوس پومیلوس، 15 ایزوله (15%) باسیلوس سوبتیلیس، 12 ایزوله (12%) سراشیا فیکاریا، 14 ایزوله (14%) باسیلوس آمیلولیکوفاسینس، 8 ایزوله (8%) پانتوئه‌آ آگلومرانس و 7 ایزوله (7 درصد) سوداروباکتر اکسیدانس بودند. نتایج تعیین توالی نشان دادند که تفاوت گونه‌های مختلف باسیلوس مربوط به جایگاه‌های T و G بودند. همچنین باسیلوس‌های جداسازی شده بیشترین تأثیر را برروی قارچ آسپرژیلوس نایجر نشان دادند.نتیجه‌گیری: با استناد به نتایج ما، ریشه گیاه R.aucheri محلی مناسب برای جداسازی باسیلوس‌های دارای پتانسیل بالای ضد میکروبی است. همچنین مشخص شد که گونه باسیلوس سوبتیلیس در مقایسه با باکتری‌های دیگر قدرت بیشتری برای مهار قارچ‌های بیماری‌زا دارد.