Shahroud University of Medical
Masoume Miri
journalofknowledgeandhealth@gmail.com
mEDRA
202111171040
This dataset was exported with ojs2, version 3.0.0.0.
06
10.22100/jkh.v16i3.2543
https://example.com/index.php/site/article/view/2543
Abstraction
Shahroud University of Medical Sciences
mEDRA
01
1-68-2543
01
مجله دانش و تندرستي در علوم پایه پزشکی
01
Knowledge and Health in Basic Medical Sciences
01
مجله دانش و تندرستي در علوم پایه پزشکی
IR
01
1
07
23453753
JD
01
Open Journal Systems (OJS)
07
1735577
JB
16
3
Vol 16, No 3:2021
06
1400
1
7
01
Antibacterial Effect of Aqueous Extract of Mastic Tree (Pistacia Atlantica) Leaf on a Number of Oral and Gastrointestinal Bacteria
01
بررسی اثر ضدباکتریایی عصارهی آبی برگ بنه (Pistacia atlantica)، گیاه بومی جنوب شرق ایران، بر روی تعدادی از باکتریهای دهان و مجرای گوارش
1
A01
Pouria Mohammadparast Tabas
Mohammadparast Tabas, Pouria
- Student Research Committee, BSc Student in Medical Laboratory Science, Birjand University of Medical Sciences, Birjand, Iran.
2
A01
Fatemeh Saboor
Saboor, Fatemeh
-Student Research Committee, BSc Student in Medical Laboratory Science, Birjand University of Medical Sciences, Birjand, Iran.
3
A01
Anis Maleki
Maleki, Anis
- Student Research Committee, Birjand University of Medical Sciences, Birjand, Iran.
4
A01
Sobhan Mortazavi Drazkola
Mortazavi Drazkola, Sobhan
Medical Toxicology and Drug Abuse Research Center (MTDRC), Birjand University of Medical Sciences, Birjand, Iran.
5
A01
Yasaman Peyghambari
Peyghambari, Yasaman
- Student Research Committee, BSc Student in Medical Laboratory Science, Birjand University of Medical Sciences, Birjand, Iran.
6
A01
Ehsan Afkar
Afkar, Ehsan
- Medical Toxicology and Drug Abuse Research Center (MTDRC), Birjand University of Medical Sciences, Birjand, Iran.
7
A01
Majid Zare-Bidaki
Zare-Bidaki, Majid
Infectious Diseases Research Center, Birjand University of Medical Sciences, Birjand, Iran.
01
eng
01
Introduction: Improper use of antibiotics has led to the development of antibiotic resistance. On the other hand, due to the uncertainty of the stability and safety of artificial antioxidants, their use is not recommended. Plants can be used as a reliable and natural source of antioxidants. The Mastic (Baneh) plant with the scientific name of Pistacia atlantica is remarkable due to its various compounds and antibacterial properties. This stud aimed to investigate the antibacterial effects of aqueous extract of mastic tree leaf on six oral and gastrointestinal bacteria.
Methods: In this study, the values of minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) of aqueous extract of mastic leaf against 6 bacterial species were determined by the microdilution broth method. Each experiment was repeated three times. The results were analyzed using SPSS22 software by One-Way ANOVA and the least significant difference (LSD) statistical tests.
Results: All studied bacteria were sensitive to different concentrations of aqueous extract of mastic leaves. The mean MIC of aqueous extract of mastic was significantly different between the studied bacteria (P<0.05); So that the sensitivity of gram-positive bacteria to the extract was significantly higher than gram-negative bacteria (P<0.05). The mean MBC of aqueous extract of mastic did not show a significant difference between tested bacteria (P=0.253).
Conclusion: This study showed that the aqueous extract of mastic leaves has antibacterial properties that can be used in the food and pharmaceutical industries.
01
مقدمه: امروزه مصرف بیرویه آنتیبیوتیکها، موجب گسترش مقاومت آنتیبیوتیکی شده است. از طرفی بهدلیل عدم اطمینان از پایداری و ایمنی آنتیاکسیدانهای ساختگی، مصرف آنها توصیه نمیشود. از گیاهان بهعنوان منبع قابل اطمینان و طبیعی از آنتیاکسیدانها میتوان استفاده کرد. گیاه بنه با نام علمی Pistacia atlantica بهدلیل وجود ترکیبات مختلف و خاصیت ضدباکتریایی آن قابل توجه است. هدف این مطالعه، بررسی اثرات آنتیباکتریال عصاره آبی برگ بنه بر روی شش مورد از باکتریهای دهان و مجرای گوارش بود.
مواد و روشها: در این مطالعه مقادیر حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) و حداقل غلظتکشندگی (MBC) عصاره آبی برگ بنه علیه 6 گونه باکتریایی بهروش براث میکرودایلوشن مشخص شد. هر آزمایش سه بار تکرار شد. نتایج با استفاده از نرمافزار SPSS بهوسیله آزمونهای آماری One-Way ANOVA و Least Significant Difference (LSD) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
نتایج: همه باکتریهای مورد بررسی به غلظتهای متفاوتی از عصاره آبی برگ بنه حساس بودند. میانگین MIC عصاره آبی بنه در بین باکتریهای مورد مطالعه تفاوت معنیداری داشت (05/0P<). بهطوری که حساسیت باکتریهای گرم مثبت بهطور معنیداری نسبتبه باکتریهای گرم منفی به عصاره بیشتر بود (05/0P<). میانگین MBC عصاره آبی بنه در بین باکتریهای مورد آزمایش تفاوت معنیداری را نشان نداد (253/0P=).
نتیجهگیری: این مطالعه نشان داد که عصاره آبی برگ بنه دارای خاصیت ضدباکتریایی میباشد که میتوان از آن در صنایع غذایی و داروسازی استفاده کرد.
20211026
81
01
1-68
89
01
1-68-2543-g1180