(untitled) (مجله دانش و تندرستي در علوم پایه پزشکی, 2011)
مقدمه: درمان‌هاي روانشناختي مي‌توانند سهم بسزايي در بهبود سلامت عمومي بيماران مبتلا به آسم داشته‌ باشند. هدف از انجام اين پژوهش، بررسي اثر بخشي درمان شناختي- رفتاري مديريت استرس، به شيوه‌‌‌‌‌‌ي گروهي بر سلامت عمومي بيماران مبتلا به آسم است.مواد و روش‌ها: در اين مطالعه مداخله‌اي، 24 بيمار زن مبتلا به آسم انتخاب و به‌صورت تصادفي به دو گروه مداخله و شاهد تخصيص داده شدند. براي جمع‌آوري داده‌ها از پرسش‌نامه "سلامت عمومي- 28" استفاده شد كه در پيش‌آزمون، پس‌آزمون و پيگيري، توسط افراد تكميل گرديد. درمان شناختي- رفتاري مديريت استرس، طي 8 جلسه بر روي گروه مداخله انجام گرفت و گروه شاهد ضمن دريافت درمان‌هاي متداول پزشکي، جهت درمان‌ روانشناختي در ليست انتظار قرار گرفت. داده‌ها با استفاده از آزمون تحليل كواريانس مورد تجزيه‌وتحليل آماري قرار گرفتند.نتایج: يافته‌هاي به‌دست‌آمده نشان داد که ميانگين نمرات سلامت روان در گروه مداخله (پيش‌آزمون= 8/37، پس‌آزمون= 3/30 و پيگيري= 7/35) کاهش معناداري در مراحل پس‌آزمون و پيگيري نسبت‌به گروه شاهد (پيش‌آزمون= 2/38 پس‌آزمون= 9/39 و پيگيري= 7/41) داشته است (0001/0=P). نتیجه‌گیری: نتايج مطالعه حاضر حاکي از اثربخشي درمان شناختي- رفتاري مديريت استرس بر بهبود سلامت عمومي بيماران زن مبتلا به آسم است. با توجه به کاهش سلامت روان در بیماران مبتلا به آسم و مؤثربودن مداخلة، رواني لزوم توجه جدي به درمان‌هاي روان‌شناختي در اين گروه بيماران ضروری مي‌نمايد.