(untitled) (مجله دانش و تندرستي در علوم پایه پزشکی, 2010)
مقدمه: ديسمنوره اوليه يکي از شايع‌ترين اختلالات در زنان است که سبب کاهش کارايي زنان مي‌گردد. طبق نظريات طب چيني درمان ديسمنوره، به تعديل انرژي و خون نياز دارد. هدف اين مطالعه بررسي اثر طب فشاري نقطه liv3 بر شدت و مدت ديسمنوره اوليه ميباشد.مواد و روشها: در اين كارآزمايي باليني تعداد 194 نفر از دانشجويان مركز تربيت معلم نسيبه كه واجد شرايط ورود به مطالعه بودند انتخاب و در سيكل اول قاعدگي شدت و مدت درد تعيين و سپس افراد بهطور تصادفي به دو گروه مداخله و شاهد تقسيم شدند. در سيكل دوم، سوم و چهارم فشار در نقطه liv3 و فشار در نقطه پلاسبو، 3 تا 7 روز قبل از شروع قاعدگي، به مدت20 دقيقه در روز انجام گرديد. با شروع خونريزي در طي اين سه سيكل شدت و مدت ديسمنوره تعيين گرديد. ابزار گردآوري دادهها صورتك هاي ونگ بيكر (براي سنجش درد)، پرسشنامه بك، ساعت، دستگاه 900 Acuhealth tens pro و Force Guage بود. تجزيه و تحليل دادهها با استفاده از آزمون c2، من ويتني، فريدمن و t مستقل انجام شد. نتايج: در سيكل اول از نظر شدت ديسمنوره بين گروهها تفاوتي وجود نداشت )40/0=P) ولي در سيكل دوم (05/0P<)، سوم (001/0P<) و چهارم (001/0P<) تفاوت معناداري بين دو گروه وجود داشت. ميانه شدت ديسمنوره در گروه مداخله و شاهد در سيكل اول برابر با 6 بود و در سيكل چهارم در گروه مداخله 4 و در گروه شاهد 6 بود. از نظر مدت درد در سيكل اول و دوم اختلاف معناداري بين گروهها وجود نداشت، ولي در سيكل سوم (05/0P<) و چهارم (001/0P<)، در گروه مداخله مدت درد بهطور معناداري نسبت به گروه كنترل كاهش يافته بود.نتيجهگيري: در اين مطالعه استفاده از فشار در نقطه liv3در کاهش طول مدت و شدت ديسمنوره اوليه مؤثر بوده است، لذا بهعنوان درماني كاربردي، مؤثر، ارزان و در دسترس جهت درمان ديسمنوره اوليه پيشنهاد ميشود.