(untitled) (مجله دانش و تندرستي در علوم پایه پزشکی, 2009)
مقدمه: در اثر فعالیتهای مختلف در بیمارستان، روزانه حجم زیادی فاضلاب تولید میشود که بهدلیل آلودگی شدید آن باید به روش مناسبی تصفیه گردد. بیمارستان امام حسین (ع) شاهرود نیز دارای تصفیهخانه فاضلاب از نوع هوادهی گسترده میباشد. به منظور بررسی عملکرد این تصفیهخانه و بررسی امکان استفاده مجدد پساب آن برای آبیاری فضای سبز و یا تخلیه در محیط، مطالعه حاضر صورت گرفت.مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی، عملکرد تصفیهخانه فاضلاب بیمارستان امام حسین(ع) شاهرود طی مدت 8 ماه، در فاصله اردیبهشت تا آذر 87 با استفاده از پارامترهای: COD، BOD5، TSS، pH، کل کلیفرمها و کلیفرمهای مدفوعی در فاضلاب ورودی و خروجی بر اساس روشهای استاندارد تعیین و با استانداردهای سازمان حفاظت محیط زیست ایران با استفاده از آزمون t مقایسه شده است.یافتهها: مقادیر میانگین pH،TSS،BOD5 ،COD ، میانگین هندسی کل کلیفرمها، میانگین هندسی کلیفرمهای مدفوعی در پسآب بهترتیب برابر 95/6، mg/l 179، mg/l145، mg/l298، MPN/100104×8/2 و MPN/100104×54/1 میباشد. مقدار حذف آلایندهها بهترتیب 11/46%=TSS، 1/30%=COD، 99/39%=BOD5، 37/99%= کل کلیفرمها و کلی فرمهای مدفوعی برابر با 35/99% میباشد که با استانداردهای سازمان محیط زیست ایران اختلاف معناداری را نشان میدهند (001/0>P).نتیجهگیری: در صورت استفاده مجدد از پسآب برای آبیاری فضای سبز و کشاورزی باید کاهش آلودگی شیمیایی و میکروبی در حد استانداردهای سازمان حفاظت محیط زیست ایران مورد توجه قرار گیرد.