(untitled) (مجله دانش و تندرستي در علوم پایه پزشکی, 2014)
مقدمه: مسمومیت حاد یا مزمن حیوانات و انسان‌ها با سرب حتي با غلظت پايين به‌خوبی شناخته شده است. همچنين بررسي‌هاي اخير نشان داد كه مغز در حال تکوین نيز آسيب‌پذيری ویژه‌اي نسبت‌به مسمومیت عصبی با سرب دارد. از‌آنجا‌که تکوین مخچه تا مدتي پس از تولد ادامه مي‌يابد، اين مطالعه با هدف تأثير سرب بر ساختار بافتی قشر مخچه و رفتارهای حرکتی موش‌های صحرایی طی دوره تکوینی پس از تولد طراحي گرديد.مواد و روش‌ها: در این مطالعه تجربی نوزادان نر موش‌های صحرایی به تصادف به دو گروه کنترل (10=n) و در معرض سرب (10=n) تقسیم شدند. گروه در معرض سرب، استات سرب را با دوز mg/kg 8 از روز اول تا 21 روز پس از تولد روزانه یک‌بار به‌صورت تزریق داخل صفاقی دریافت کردند. مطالعات رفتاری شامل آزمون‌های روتارود و open field در روزهای 33-31 پس از تولد و مطالعات بافتی بعد از پایان آزمون‌های رفتاری در روز 33 انجام گرفت.نتايج: تيمار با سرب موجب اختلال در اجرای آزمون روتارود در جلسات 1، 2 (01/0>P) و 4، 6 (05/0>P) گرديد. همچنین سرب باعث اختلال در فعالیت‌های حرکتی و جستجوگرانه حیوانات گردیده به‌طوری‌که تعداد مربع‌های پیموده شده (05/0>P) و تعداد ایستادن‌ها (05/0>P) در آزمون Open field به‌طور معني‌داري كاهش يافت. نتایج حاصل از مطالعات بافتی نيز نشان داد که تعداد سلول‌های پورکنژ به میزان قابل‌توجهی در گروه تیمار شده با سرب نسبت‌به کنترل کاهش مي‌يابد (001/0=P).نتیجه‌گیری: این نتایج پیشنهاد مي‌کند که قرارگيري در معرض سرب طی دوره تکوینی پس از تولد، آثار سوء بر مخچه داشته و باعث اختلال در اجراي فعالیت‌های حرکتی و رفتار جستجوگرايانه موش‌هاي صحرايي مي‌گردد.