(untitled) (مجله دانش و تندرستي در علوم پایه پزشکی, 2015)
مقدمه: تقریباً 50% مردم جهان کمتر از حد مورد نیاز ید دریافت میکنند. این نسبت بزرگ از جمعیت جهان در نواحی گستردهای که غالباً کوهستانی نیز هستند زندگی میکنند. نوع و شدت عوارض کمبود ید در گروههای مختلف جمعیتی متفاوت است ولی حساسیت و آسیبپذیری زنان باردار و شیرده و همچنین جنین یا نوزاد آنها به علت وابستگی در تأمین ید و هورمونهای تیروئیدی به مادر حائز اهمیت ویژهای است.مواد و روشها: به منظور بررسی سطح ید دریافتی زنان باردار شهرستان ارومیه، 490 زن باردار که کمتر از 12 هفته از شروع بارداری آنها گذشته بود از 12 منطقه شهری و روستایی وارد مطالعه شدند. اطلاعات جمعیت شناختی با تکمیل پرسشنامه بهدست آمد. نمونههای ادرار در دمای (20-) درجه سانتیگراد تا زمان تکمیل حجم نمونه نگهداری و سپس میزان ید ادرار در نمونههای بهدست آمده سنجش شد. نمونه نمک خوراکی خانوارها نیز تهیه و ید سنجی شدند.يافتهها: میانه ید ادرار بهطور کلی در این شهرستان 73.5 میکروگرم در لیتر بود. بین برخی نواحی شهری و روستایی تفاوت معنادار در متوسط ید ادرار دیده شد. شیوع کمبود ید متوسط و شدید 3/33% بود. ارتباط معناداری بین گروههای سنی و مبدأ جغرافیایی با میزان ید ادرار دیده نشد. 95.7% نمونههای نمک، ید کافی (حداقل 15 ppm) داشتند.نتيجهگيري: با توجه به شرایط ویژه بارداری، تنها مصرف نمک یددار نمیتواند تأمین کننده ید مورد نیاز زنان باردار باشد و ارايه مکمل ید در مناطقی که کمبود ید وجود دارد، با توجه به شدت این کمبود، برای گروههای خاصی ضروری است.