(untitled) (مجله دانش و تندرستي در علوم پایه پزشکی, 2016)
مقدمه: شیوع چاقی در بین کودکان و نوجوانان در سراسر جهان به‌صورت نگران‌کننده‌ای در حال افزایش است. فعالیت ورزشی منظم می‌تواند در کاهش بافت چربی و بهبود ترکیب بدن نقش داشته باشد. هدف پژوهش حاضر تأثیر تمرینات تناوبی شدید (HIT) بر سطوح پلاسمایی TNF-a، IL-6 و نیمرخ لیپیدی کودکان دارای اضافه وزن بود.مواد و روش‌ها: تحقیق حاضر از نوع نیمه تجربی بود که در سال 1394 در استان تهران انجام شد. در پژوهش حاضر 32 نفر از دانش‌آموزان دارای اضافه وزن 8 تا 11 ساله به دو گروه تجربی (16=n) و کنترل (16=n) تقسیم شدند. تمرینات HIT شامل وهله‌های 30 ثانیه‌ای با حداکثر سرعت و 5/1 دقیقه استراحت به مدت 8 هفته و 3 جلسه تمرین در هفته اجرا شد. تعداد وهله‌ها از 6 وهله در هفته اول به 10 وهله در هفته آخر افزایش یافت. نمونه‌های خونی 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین از ورید بازوی راست آزمودنی‌ها جمع‌آوری شد. از آزمون تحلیل کواريانس با سطح معنی‌داری (05/0=a) جهت مقايسه ميانگين متغيرها اجرا شد.نتایج: یافته‌های پژوهش حاضر نشان داد که 8 هفته تمرینات HIT مقادیر IL-6 (001/0=P)، TNF-a (001/0=P) و کلسترول (001/0=P) به‌طور معنی‌داری کاهش یافت. از طرف دیگر تغییرات غیر معنی‌داری در مقادیر تری‌گلیسرید (777/0P=)، LDL (071/0P=) و HDL (693/0P=) مشاهده شد.نتیجه‌گیری: یافته‌های پژوهش حاضر نشان داد که هشت هفته تمرین HIT باعث کاهش مقادیرTNF-a و IL-6 می‌شود. لذا انجام تمرینات HIT با رعایت احتیاط‌های لازم در کودکانی که دارای اضافه وزن هستند می‌تواند اثرات مثبتی داشته باشد.