(untitled) (مجله دانش و تندرستي در علوم پایه پزشکی, 2019)
مقدمه: استرپتومایسس‌ها، میکروارگانیسم‌هایی می‌باشند که در انواع منابع طبیعی به‌خصوص در خاک حضور دارند و قادر به تولید طیف وسیعی از انواع ترکیبات ضدمیکروبی می‌باشند. شیوع مقاومت میکروبی در بین میکروارگانیسم‌های پاتوژن رو‌به افزایش است. هدف از این تحقیق جداسازی و شناسایی مولکولی استرپتومایسس تولیدکننده ترکیبات ضدمیکروبی و بهینه‌سازی شرایط تولید آن می‌باشد.مواد و روش‌ها: استرپتومایسس از خاک‌های مناطق مختلف شرق استان گیلان جداسازی شد. سپس به شناسایی مورفولوژی، فیزیولوژی و بیوشیمیایی آن پرداخته شد و در نهایت شناسایی مولکولی ایزوله موردنظر با استفاده از توالی‌یابی 16SrRNA و تجزیه و تحلیل فیلوژنتیک انجام گرفت. بررسی فعالیت ضدمیکروبی در برابر میکروارگانیسم‌های پاتوژن آزمایش شده و بهینه‌سازی ترکیبات ضدمیکروبی تولید شده در محیط‌های تغذیه‌ای و شرایط متفاوت مانند منابع کربن و نیتروژن، pH، مدت زمان گرمخانه‌گذاری و دما انجام گردید.نتایج: براساس نتایج مطالعات فیلوژنتیکی و توالی‌یابی 16 SrRNA، با 34/97% اطمینان سویه Streptomyces tendae strain 944 شناسایی شد. این باکتری دارای فعالیت ضدمیکروبی علیه میکروارگانیسم‌های پاتوژن شامل Micrococcus luteus PTCC 1408, Bacillus cereus PTCC 1154, Staphylococcus aureus PTCC 1189, Pseudomonas aeruginosa PTCC 1310, Salmonella typhi PTCC 1609 and Proteus mirabilis PTCC 1776 بوده است. پس از انجام بهینه‌سازی؛ بهترین محیط کشت، pH، دمای بهینه، منابع کربن و نیتروژن و مدت زمان انکوباسیون به‌ترتیب ISP2، 7،0 C 28، گلوکز، عصاره مخمر و 7 روز بودند.نتیجه‌گیری: نتایج این تحقیق که اولین گزارش از غربال‌گری استرپتومایسس‌های تولید‌کننده ترکیبات فعال زیستی در نواحی شرقی استان گیلان می‌باشد، نشان می‌دهد که خاک‌های نواحی شرقی استان گیلان منبع بسیار غنی از استرپتومایسس‌های تولیدکننده ترکیبات ضدمیکروبی می‌باشد که می‌تواند در تولید ترکیبات ضدمیکروبی با منشأ طبیعی بسیار حائز اهمیت باشد.