بررسی تأثیر اوریکولوتراپی بر کیفیت خواب زنان باردار مبتلا به اختلال خواب - قدیمی رقیه; بلبل‌حقیقی ناهید; والیانی محبوبه; ابراهيمي الهام (مجله دانش و تندرستي در علوم پایه پزشکی, 2023)
مقدمه: کاهش کیفیت خواب می‌تواند پیامدهای منفی برای مادر، جنین و نوزاد ایجاد کند. به همین علت هدف مطالعه حاضر استفاده از اوریکولوتراپی جهت بهبود کیفیت خواب در زنان باردار و بهبود پیامدهای بارداری است. مواد و روش‌ها: این مطالعه به‌صورت کارآزمایی بالینی تصادفی یک سوکور در مراکز بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران بر روی 99 زن باردار (49 نفر گروه مداخله و 50 نفر گروه کنترل) دچار اختلال خواب انجام شد. در گروه مداخله اوریکولوتراپی بر روی نقاط master shoulder / lung1 و نقطه خواب به مدت 4 هفته صورت گرفت و در گروه کنترل نیز سیدها بر روی نقاط متفاوت (حلق، گردن و سنسوریال) در گوش جاگذاری شد اما هیچگونه فشاری بر روی این نقاط صورت نگرفت. پرسشنامه کیفیت خواب پیتزبورگ قبل از مداخله، 2 و 4 هفته بعد از مداخله تکمیل گردید. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS و روش‌های آماری توصیفی و تحلیلی صورت گرفت. نتایج: براساس یافته‌ها، نمره کیفیت خواب در سه بازه زمانی مذکور در گروه کنترل تفاوت معناداری با یکدیگر نداشتند (05/0P>) اما در گروه مداخله نمره کیفیت خواب 2 و 4 هفته بعد از مداخله نسبت به قبل از مداخله بهبود چشمگیری داشت (05/0P<). همچنین 2 و 4 هفته بعد از مداخله نمره کیفیت خواب در گروه مداخله نسبت‌به گروه کنترل بهبود معناداری یافته بود (05/0P<). نتیجه‌گیری: با توجه به اثربخشی اوریکولوتراپی بر کیفیت خواب زنان باردار، می‌توان از اوریکولوتراپی به‌عنوان یک روش بدون عارضه و مؤثر به جای درمان‌های دارویی مضر برای بهبود کیفیت خواب زنان باردار استفاده کرد.