(untitled) (مجله دانش و تندرستي در علوم پایه پزشکی, 2024)
مقدمه: هدف از انجام این مطالعه، بررسی میزان بقا و عوارض و مقایسه روش درمانی جراحی و غیر جراحی در بیماران سرطان مری مراجعه‌کننده به بیمارستان بقیه الله تهران است. مواد و روش: در این مطالعه‌ی همگروهی گذشته‌نگر، 96 بیمار سرطان مری مراجعه‌کننده به بیمارستان بقیه الله تهران در سال‌های 1390 و 1395 به‌صورت نمونه‌گیری به روش سرشماری وارد مطالعه شدند. بیماران به دوگروه درمانی جراحی ازوفاژکتومی و غیر جراحی تقسیم‌بندی شدند. پس از اخذ رضایت اگاهانه، اطلاعات در فرم چک لیست ثبت گردید. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزارSPSS و با استفاده از آزمون‌های توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج: از بین 96 بیمار سرطان مری، 58 نفر (4/60%) مرد 38 نفر (4/39%) زن بودند. در بین کل بیماران، 37 نفر (5/38%) تحت عمل جراحی ازوفاژکتومی 59 نفر (5/61%) تحت درمان غیر جراحی انجام شده بود. بیشترین محل ابتلای تومور 47 نفر (95/48%) در 3/1 تحتانی مری بود. شایع‌ترین عارضه بعد از جراحی، مینور با 14 نفر (8/37%) بود. میانگین مدت زمان بقا در گروه جراحی 1/28 ماه و در گروه غیر جراحی با میانگین 1/13 ماه بود. در مقایسه میزان بقا در بین بیماران، اختلاف معنی‌داری از نظر مدت زمان بقای یک ساله و سه ساله در دو گرو جراحی و غیر جراحی وجود داشت. نتیجه‌گیری: براساس نتایج، مدت زمان بقای بیماران سرطان مری تحت عمل جراحی ازوفاژکتومی در مقایسه با سایر روش درمانی بیشتر بود و این نوع جراحی دارای عوارض و مرگ ومیر کمتری است. عوارض کم ازوفاژکتومی در مرکز درمانی بقیه الله(عج) نشان دهنده رویکرد قابل قبول این مرکز در اقدامات درمانی است.