جداسازی انگل لیشمانیا تورانیکا از فلبوتوموس پاپاتاسی به¬وسیله تعیین توالی ناحیه (Internal Transcribed Spacer 1) ITS1 در کانون لیشمانیوز جلدی روستایی شهرستان دامغان، استان سمنان (مجله دانش و تندرستي در علوم پایه پزشکی, 2010)
مقدمه: انگل لیشمانیا تورانیکا نیز از فلبوتوموس پاپاتاسی و جوندگان جدا شده که بیماریزایی آن در انسان مشخص نیست.مواد و روشها: این مطالعه بهمنظور تعیین آلودگی پشه خاکیها به انگل لیشمانیا تورانیکا در مناطق روستایی شهرستان دامغان انجام شده است. در اين مطالعه پشه خاکیها بهوسیله تلههای چسبان صید شدهاند. پشه خاکیهای ماده پس از شناسایی در فرایند استخراج DNA و جستجو برای انگل لیشمانیا در تکنیک Conventional PCR با استفاده از پرایمرهای ITS1 (LITSR و L5.8S) قرار گرفتند. محصولات واکنش تعیین توالی توسط نرمافزارBlast  تجزيه و تحليل شدند.نتايج: 218 پشه خاکی فلبوتوموس پاپاتاسی مورد آزمایش واکنش زنجیرهای پلیمرازی قرار گرفتند. یک مورد از انگلهای جداشده مربوط به گونه لیشمانیا تورانیکا بوده است (5/0%). این یافته نخستین بار در استان سمنان و دومین مرتبه در ایران ثبت شده است.نتيجهگيري: بیماریزایی لیشمانیا تورانیکا در انسان مشخص نیست اما در موشهای آزمایشگاهی باعث بیماری میشود. مطالعات نشان میدهند در آلودگی همزمان جوندگان به انگلهای لیشمانیا تورانیکا و ماژور، قدرت بیماریزایی لیشمانیا ماژور افزایش مییابد. این نشان میدهد شاید ایمنی برخی افراد به لیشمانیوز جلدی در مناطق آندمیک بهعلت مواجهه با لیشمانیا تورانیکا باشد و این گونه میتواند بهعنوان کاندیدی جهت ساخت واکسن مدنظر قرار گیرد.