بررسی اپیدمیولوژیک حوادث در کارگران صنعت ساختمان سازی شهر کرمان (مجله دانش و تندرستي در علوم پایه پزشکی, 2010)
مقدمه: حوادث بهعنوان يکی از مهمترين دلايل معلوليتها و مرگ در کشورهاي در حال توسعه و توسعه يافته شناخته شده است. در ميان مشاغل و فعاليتهاي مختلف، صنعت ساختمانسازي يکي از خطرناکترين صنايع در جهان است که میزان خطرات و زیانهای ناشی از آن تا حدی ناشناخته باقی مانده است. هدف از پژوهش حاضر بررسی اپیدمیولوژی حوادث ساختمانسازی در شهر کرمان میباشد.مواد و روشها: در اين مطالعه توصيفي- تحليلي تمام كارگران ساختماني (153 نفر) كه طي سالهاي 1385 تا 1387 در شهر كرمان دچار حادثه شغلي شدهاند، مورد بررسي قرار گرفتهاند. اطلاعات اين پژوهش از طريق پرسشنامه جمعآوري و دادهها پس از ورود به نرمافزار آماري SPSS با استفاده از آزمونهاي كاي- دو و رگرسيون لجستيك تجزيه و تحليل شده است.نتايج: ميانگين سني افراد حادثه ديده 32 سال (حداقل 16 سال و حداكثر 70 سال) بود كه بيشترين ميزان حوادث (55/73%) در گروه سني 16-36 سال رخ داده است. بهطور كلي 3/16 درصد (25 مورد) از حوادث منجر به مرگ شده است و 8/77% از حوادث در افرادي رخ داده است كه داراي تحصيلات راهنمايي و كمتر بودهاند. بين سه متغير سال، فصل و شيفت رخ داد حادثه با نتيجه حادثه (مردن/زنده ماندن) ارتباط آماري معنادار وجود دارد اما بين وضعيت بيمه هر فرد با نتيجه حادثه ارتباط معناداري مشاهده نشده است (08/0=P).نتيجهگيري: در ایران ارتباط قوی میان دلایل و نتایج حوادث وجود دارد، لذا این مطالعه پیشنهاد بررسي بيشتر با هدف تغییر در روند موجود را جهت پیشگیری از حوادث در آینده ارايه مینماید.