بررسی تأثیر عصاره متانولی برگ، گل و ساقه گیاه دافنه ماکروناتا بر ترمیم زخم پوستی در رت (مجله دانش و تندرستي در علوم پایه پزشکی, 2016)
مقدمه: دافنه ماکروناتا (Daphne mucronata) دارای خاصیت آنتی‌اکسیدانی و ضدالتهابی بوده و می‌تواند فرآيند ترمیم زخم را تسهیل نماید. هدف از این تحقیق بررسی تأثیر دافنه ماکروناتا بر روی ترمیم زخم پوستی موش صحرایی بالغ می‌باشد.مواد و روش‌ها: در این مطالعه تجربی، 45 سر رت نر مورد استفاده قرار گرفت که به‌طور تصادفی در چهار گروه عصاره متانولی 98% (گل، ساقه، برگ) و شاهد به مدت بیست و دو روز تیمار شدند. براي اين منظور زخمي به‌صورت دایره‌ای به قطر 1سانتی‌متر در ناحیه پوست پشت گردن ایجاد و نمونه‌هایی در روزهای سوم، هفتم، چهاردهم و بیست و دوم بعد از تیمار برای مطالعه میکروسکوپی گرفته شد. توسط نرم‌افزار SPSS نسبت‌به تجزيه و تحليل داده‌ها اقدام و نتایج به‌وسیله آزمون کروسکالوالیس و فریدمن با هم مقایسه شدند.نتايج: از نظر ماکروسکوپی و اندازه‌ سطح زخم در نمونه‌های درمانی (یا عصاره گل، ساقه و برگ) روند ترمیم و بهبودی زخم به‌طور چشمگیری روبه افزایش بود، به‌طوری‌که در چهاردهمین روز ایجاد زخم، بهبودی کامل حاصل گردید و در روز بیست و دوم حتی جای زخم قابل تشخیص نبود. همچنین درصد بهبودی زخم در روز چهاردهم و بیست و دوم بین گروه‌های تیمار با شاهد، اختلاف معنی‌داری مشاهده شد (05/0<P). نتایج هیستوپاتولوژیک نشان دادکه عصاره دافنه (گل، برگ و ساقه) می‌تواند بر ترمیم زخم پوستی مؤثر باشد.نتیجه‌گیری: نتایج نشان دادکه عصاره‌های متانولی تهیه شده از گل، ساقه و برگ گیاه دافنه ماکروناتا در بهبودی و افزایش سرعت ترمیم زخم‌های پوستی مؤثر می‌باشد.