تأثیر خصوصیات اقتصادی- اجتماعی خانوارها و توسعه منطقه‌اي بر روی هزینه‌های بهداشتی و فاجعه‌بار سلامتی (مجله دانش و تندرستي در علوم پایه پزشکی, 2016)
مقدمه: باتوجه به حیاتی بودن نیازهای سلامت افراد، به هنگام بروز مشکلات سلامتی، نمی‌توان تقاضا برای خدمات درمانی جهت رفع مشکل سلامتی را، به تعویق انداخت. از سوی دیگر، بروز مشکلات سلامت همواره توأم با عوامل خطر زیادی بوده است و عموماً افراد قادر به پیش‌بینی زمان بروز مشکلات سلامت خود نیستند. لذا باید عوامل مؤثر بر روی این هزینه‌ها بررسی و تعیین‌کننده‌های هزینه‌های فاجعه‌بار سلامتی نیز مورد رصد قرار گیرد.مواد و روش‌ها: در این مطالعه با استفاده از آمار هزینه درآمد خانوارهای ایرانی در مناطق شهری و روستایی مربوط‌به سال 1391، با استفاده از یک الگوی رگرسیونی و یک الگوی probit و به کمک نرم‌افزار STATA به تجزيه و تحليل داده‌ها پرداخته شد. مطالعه حاضر برخی متغیرها، همچون سطح محرومیت استانی را نیز به مدل اضافه نموده است. ضرایب در سطوح معنی‌داری کمتر از 10% مورد ارزیابی قرار گرفته‌اند.نتايج: سهم هزینه‌های بهداشتی از بودجه خانوار و احتمال مواجهه با مخارج فاجعه‌بار سلامتی در خانوارهایی که در ادامه ذكر مي‌شود، بیشتر بوده است: در استان‌های توسعه‌یافته‌تر (مانند تهران) زندگی می‌کنند، سن سرپرست خانوار زیاد است، تعداد افراد بالای 60 سال و کمتر از 6 سال بیشتری دارند، در مناطق روستایی زندگی می‌کنند، مستأجر هستند و سطح تحصیلات سرپرست خانوار کمتر است، بیشتر بوده است.نتیجه‌گیری: این بررسی لزوم توجه به توزیع عادلانه امکانات بهداشتی در شهر و روستا، حمایت از اقشار آسیب‌پذیر مانند سالمندان، تأمین مسکن خانوارها، ارتقای سواد و آموزش عمومی، پوشش بیمه‌های همگانی و همچنین توسعه بیشتر مناطق محروم را مورد تأکید قرار می‌دهد. نتایج این مطالعه نشان داد كه سه گروه خانوارهای مستأجر، خانوارهای فقیر ساکن در کلان شهرها و سالمندان را می‌توان از آسیب‌پذیرترین اقشار جامعه دانست.