تأثیر نان غنی شده با خرفه بر بیماران دیابتی مبتلا به سندرم متابولیک: یک کارآزمایی بالینی تصادفی (مجله دانش و تندرستي در علوم پایه پزشکی, 2021)
مقدمه: سندرم متابولیک مجموعه‌ای ازعوامل متابولیک غیرطبیعی است که افراد مبتلا را در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به بیماری‌های قلبی‌عروقی، سکته، پوکی استخوان، سرطان و التهاب را قرار می‌دهد. خرفه نوعی گیاهی علفی است که برگ‌های غنی از اسید لینولئیک دارد و نان به عنوان قوت غالب مردم بستر مناسبی برای غنی سازی می‌باشد، مطالعه حاضر با هدف تأثیر نان غنی‌شده با خرفه بر بیماران دیابتی مبتلا به سندرم متابولیک انجام شد.مواد و روش‌ها: این کارآزمایی بالینی تصادفی موازی، بر روی 104 بیمار دیابتی مبتلا به سندرم متابولیک انجام شد. بیماران به دو گروه مداخله و شاهد تقسیم شدند. گروه مداخله روزانه از نان غنی‌شده با خرفه (10%) و گروه شاهد نان بدون خرفه دریافت کردند. برای بررسی اثر مداخله، اختلاف میانگین قبل و بعد این شاخص‌ها در دو گروه با استفاده از آزمون تی زوج انجام شده است.نتایج: میانگین سن شرکت‌کنندگان 5/6±6/53 سال و دامنه سن شرکت‌کنندگان بین 33 تا 63 سال بود. مردان (51%) 53 نفر و زنان (49%) 51 نفر از افراد مورد پژوهش را شامل می‌شدند. تعداد 56 نفر (53%) افراد شرکت کننده متوسط سن ابتلا به دیابت 2 سال بود، 56 نفر (8/53%) افراد شرکت کننده دارای سواد دبیرستانی و (7/8%)49 نفر بیسواد بودند. نتایج نشان داد که قبل از مداخله تفاوت معنی‌داری بین دو گروه از لحاظ ميانگين متغيرهاي مورد بررسي بجز فشارخون دیاستوليك (01/0P<) در مورد بقیه متغیرها شامل (قند ناشتا، دورشکم، فشارخون سیستول و دیاستول، تری گلیسرید، میزان لیپوپروتئن با دانسیته پایین و بالا) مشاهده نشد (05/0P<). اما دو گروه از نظر. مقایسه اختلاف میانگین‌ها نشان داد که از لحاظ متغیرهای قند ناشتا، کلسترول توتال، لیپوپروتئین با دانسیته پایین و بالا، دورشکم بعد از مداخله بین دو گروه با (05/0P<) اختلاف معنی داری مشاهده شد.نتیجه‌گیری: نتایج تحقیق نشان داد که مصرف نان غنی‌شده با گیاه خرفه، توانست اجزای مرتبط با سندرم متابولیک را کاهش دهد و میزان HDL کلسترول را بهبود داده است.