کاهش عوامل خطر انعقادی، اکسیداتیو، آپولیپوپروتئین و پیشرفت آترواسکلروز تحت تأثیر مصرف سرکه سیب در خرگوش¬های هایپرکلسترولمیک

نویسندگان

  • Mahbubeh Setorki دانشگاه آزاد اسلامی ايذه- گروه زیست شناسی.
  • Sedighe Asgary دانشگاه علوم پزشکی اصفهان- مرکز تحقیقات قلب و عروق- دانشيار
  • Parvin Mahzoni دانشگاه علوم پزشکی اصفهان- گروه پاتولوژی- دانشيار

DOI::

https://doi.org/10.22100/jkh.v4i3.230

کلمات کلیدی:

سرکه سیب، آترواسکلروز، عامل خطر، مالون¬دی¬آلوئید

چکیده

مقدمه: سرکه سیب یک ترکیب آنتی­اکسیدان است و دارای مصارف دارویی زیادی می­باشد. در این مطالعه اثرات سرکه سیب بر تعدادی از عوامل خطر بیوشیمیایی و پیشرفت آترواسکلروز در خرگوش­های هایپرکلسترولمیک بررسی شده است.

مواد و روش­ها: 32 خرگوش نر نیوزیلندی به­طور تصادفی به 4 گروه تقسیم­بندی شدند: گروه رژیم معمولی، گروه رژیم پرکلسترول (1% کلسترول)، گروه رژیم پرکلسترول (1% کلسترول) و ml 5 سرکه سیب، گروه رژیم پرکلسترول (1% کلسترول) و ml 10 سرکه سیب. فاکتورهای MDA (مالون دی آلدئید)، oxLDL (LDL اکسید شده)، فیبرینوژن، فاکتور هفت (VII) و آپولیپوپروتئین­های A و (ApoA, ApoB) B، قبل از مداخله و در انتهای دوره (2 ماه) اندازه­گیری شدند. در انتهای مطالعه، تشکیل رگه چربی در آئورت با استفاده از متد  چکانوف در همه گروه­ها تعیین و بررسی شد.

نتایج: مصرف هر دو دوز سرکه سیب موجب کاهش معنادار در سطح فاکتورهای فیبرینوژن، oxLDL، MDA، ApoB/ApoA، ApoB نسبت به گروه رژیم پرکلسترول شدند (05/0>P) ولی تأثیری بر ApoA نداشتند (05/0<P). هم­چنین مصرف سرکه سیب به ميزان زيادي موجب كاهش ضايعه در ديواره آئورت نسبت به گروه پركلسترول شد.

نتیجه­گیری: نتایج این مطالعه پیشنهاد کننده تأثیر حمایتی مصرف سرکه سیب (به­عنوان یک آنتی اکسیدان) بر روی برخی از عوامل خطر آترواسکلروز می­باشد.

مراجع

Madani H, Jafari Dinani N, Mahzoni P, Asgary S. Effect of glycyrrhiza glabra extract on aorta wall atherosclerotic lesion in hypercholesterolemic rabbits. Pak J Nutr 2007;6(4):313-17.

Campbell JH, Efendy JL, Smith NJ, Campbell GR. Molecular basis by which garlic suppresses atherosclerosis. J Nutr 2001;131(3s):1006-9.

Beattie J, Crozier A, Garry GD. Potential health benefits of berries. Current Nutrition & Food Science 2005;1:71-86.

Bahorun T, Soobrattee MA, Luximon-Ramma V, Aruoma OI. Free radicals and antioxidants in cardiovascular health and disease. Internet Journal of Medical Update 2006;1:13-17.

Bhakuni P, Chandra M, Misra M. level of free radical scavengers and antioxidants in post-reperfused patients of myocardial infarction. Current Science 2005;89:168-70.

Walter PB, Killilea DW, Jiang Q, Ames BN, Fung E, Madden J, et al. Oxidant Stress in iron-overloaded subjects with Thalassemia or sickle cell disease. Br J Haematol 2006;135(2):254-263.

Sierra-Johnson J, Fisher RM, Romero-Corral A, Somers VK, Lopez-Jimenez F, Ohrvik J, et al. Concentration of apolipoproteib B is comparable with the ApoB/ApoA-1 ratio and better than routine clinical lipid measurements in predicting coronary heart disease mortality: findings from a multi-ethnic US population. Eur Heart J 2009;30(6):710-17.

Gensini GF, Comeglio M, Colcila A. Hemostatic factors, atherogenesis and atherosclerosis. Biomedecine and Pharmacotherapy 1996;50(8):395-405.

Kumar S, Kumar D, Rrakash O. Evaluation of antioxidant potential, phenolic and flavonoid contents of hibiscus tiliaceus flowers. EJAFche 2008;7(4):2863-71.

Shahidi F, McDonald J, Chandrasekara A, Zhong Y. Phytochemicals of foods, beverages and fruit vinegars: chemistry and health effects. Asia Pac J Clin Nutr 2008;17(1):380-2.

Victoria A. Apple cider vinegar. JMPR 2008;2:23-32.

Decorde K, Teissedre C, Cristol J, Rouanet J. Phenolics from purple grape, apple, purple grape juice and apple juice prevent early athe rosclerosis induced by an atherogenic diet in hamsters. Mol Nutr Food Res 2008;52:400-7.

Chekanov VS. Low frequency electrical impulses reduce atherosclerosis in cholesterol fed rabbits. Med Sci Monit 2003;9(8): 302-9.

Kostner K, Hornykewycz S, Yang P, Neunteufl T, Glogar D, Weidinger F, et al. Is oxidative steress causally linked to unstable angina pectoris? A study in 100 CAD patients and matched controls. Cardiovasc Res 1997;36(3):330-6.

Mccormick DB, Greene HL, Vitamins. In: Carl A, Britis Edward R, Ashwood, editors. Tietz textbook of clinical chemistery. 2nd ed. Philadelphia:WB Saunders;1994.p.1313-14.

Lenghor N, Jakmunee J, Vilen M, Sara R, Christian GD, Grudpan K:Sequential injection redox or acid-base titration for determination of ascorbic acid or acetic acid..Talanta 2002;6(1):1139-44.

Schutz K, Persike M, Carle R, Schieber A. Characterization and quantification of anthocyanins in selected artichoke (Cynara scolymus L.) cultivars by HPLC-DAD-ESI-MSn. Anal Bioanal Chem 2006; 384(7-8):1511-17.

Mukamal KJ, Jadhav PP, Dagostino RB, Massaro JM, Mittleman MA, Lipinska I, et al. Alcohol consumption and hemostatic factors: analysis of the framingham offspring cohort. Circulation 2001;104(12):1367-73.

Yarnell JWG, Sweetnam PM, Rumley A, Lowe GDO. Lifestyle and hemostatic risk factors for ischemic heart disease: the caephilly study. Atheroscler Thromb Vasc Boil 2000;20(1):271-79.

Samarrae WA, Truswell AS. Short term effect of coffee on blood fibrinolytic activity in health adults. Atherosclerosis 1997;26(2):255-60.

Wojta J, Kirchheimer JC, Peska MG, Binder BR. Effect of caffein ingestion on plasma fibrinolytic potential. Thromb Haemost 1988;59(2):337-8.

Grenett HE, Wolkowicz PE, Lucchesi PA, Booyse FM. Mapkinases mediate expression of fibrinolityc proteins by ethanol and polyphenols in human endothelial cells(ECS). Biol Res 2004;37(2):343-406

Ogston D, Lea AG, Langhorne P, Wilson SB. The influence of the polyphenols of cider on plasmin and plasminogen activators. Br J Haematol 1985;60(4):705-13.

Juhel C, Armand M, Pafumi Y, Rosier C, Vandermander J, Lairon D. Green tea extract (AR25) inhibits lipolysis of triglycerides in gastric and duodenal medium in vitro. J Nutr Biochem 2000;11(1):45–51.

Teissedre P, Landrault N. Wine phenolics: contribution to dietary intake and bioavailability. Food Res Int 2000;33(6):461–7.

Wilcox LJ, Borradaile NM, de Dreu LE, Huff MW. Secretion of hepatocyte apoB is inhibited by the flavonoids, naringenin and hesperetin, via reduced activity and expression of ACAT2 and MTP. J Lipid Res 2001;42(5):725–34.

Kim HK, Jeong TS, Lee MK, Park YB, Choi MS. Lipid-lowering efficacy of hesperetin metabolites in high-cholesterol fed rats. Clin Chim Acta 2003;327(1-2):129–37.

Zou Y, Lu Y, Wei D. Hypocholesterolemic effects of a flavonoid-rich extract of hypericum perforatum L. in rats fed a cholesterol- rich diet. J Agric Food Chem 2005;53(7):2462-66.

Yan LJ, Droy-lefaix MT, Packer L. Ginkgo biloba extract (EGb761) protects human low density lipoprotein against oxidative modification mediated by copper. Biochem Biophys Res Commun 1995;212(2): 360-66.

Cook N, Samman S. Flavonoids-chemistry, metabolism, cardioprotective effects and dietary sources. J Nutr Biochem 1996;7(2):66-76.

Rifici VA, Stephan EM, Schneider SH, Khachadurian AK. Red wine inhibits the cell mediated oxidation of LDL and HDL. J Am Nutr 1999;18(2):137-44.

Nigdikar SV, Williams NR, Griffin B, Howard AN. Consumption of red wine polyphenols reduces the susceptibility of low- density lipoprotein to oxidation in vivo. Am J Clin Nutr 1998;68(2):258-65.

Stein JH, Keevil JG, Wiebe DA, Aeschlimann S, Folts JD. Purple grape juice improves endothelial function and reduces the susceptibility of LDL cholesterol to oxidation in patients with coronary artery disease .Circulation 1999;100(10):1050-55.

Da Luz PL, Serrano Junior CV, Chacra AP, Monterio HP, Yoshida VM, Futado M, et al. The effect of red wine on experimental atherosclerosis: lipid-independent protection. Exp Mol Pathol 1999; 65(3):150-59.

دانلود

چاپ شده

2009-12-29

شماره

نوع مقاله

مقاله پژوهشي