تأثیر عصاره زعفران براختلالات یادگیری ناشی از ‌هایپوپرفیوژن مغزی

نویسندگان

  • Ali Bagherian1 1- دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان- دانشکده علوم پایه- گروه زیست‌شناسی- کارشناس ارشد.
  • Motahareh Mirzaei2 2- دانشگاه گلستان- دانشکده زیست‌شناسی- گروه زیست‌شناسی- کارشناس ارشد.
  • Hamed Mirzaei3 3- دانشگاه علوم پزشکی مشهد- دانشکده پزشکی- گروه بیوتکنولوژی پزشکی- كارشناس ارشد.
  • Majid Rahmati4 4- دانشگاه علوم پزشکی شاهرود- دانشکده پزشکی- گروه علوم پایه- كارشناس ارشد.

DOI::

https://doi.org/10.22100/jkh.v10i2.562

کلمات کلیدی:

عصاره زعفران، هایپوپرفیوژن، هیپوکمپ، يادگيري، راديكال آزاد.

چکیده

مقدمه: گیاه زعفران گیاهی دارویی حاوی ترکیبات آنتی‌اکسیدان می‌باشد. مطالعه حاضر به‌علت استفاده از این خاصیت گیاه و همچنین نیاز جامعه به درمان و پیشگیری ضایعات شناختی که به‌دلیل افزایش استرس اکسیداتیو متعاقب ضایعات ایسکمیک مغز و بیماری‌های قلبی-عروقی‌ رخ می‌دهد، انجام شد.

مواد و روش‌ها: در این مطالعه موش‌های صحرایی نر سفید به دو گروه آزمون و کنترل تقسیم شده و در گروه آزمون تجویز روزانهی عصارهی زعفران به‌مدت هفت روز صورت گرفت. گروه دیگر در همین مدت زمان سالین نرمال دریافت کرد. سپس با انجام عمل جراحی دو رگ (بستن عروق کاروتید مشترک) بر روی نیمی از نمونه‌های هر گروه، ضایعهکاهش جریان خون مغزی (هایپوپرفیوژن) در آنها ایجاد شد. سپس مجدداً به‌مدت 4 روزپیاپی بعد از عمل جراحی تمامی موش‌های گروه آزمون عصاره زعفران را دریافت نموده، در پایان همه موش‌ها با آزمون رفتاری ماز آبی موریس مورد ارزیابی قرار گرفتند.

نتایج: آنالیز آزمون رفتاری ماز آبی موریس تفاوت معنی‌داری را میان گروه جراحی شده که دارو دریافت کرده بودند و گروه کنترل (جراحی شده بدون دریافت دارو) نشان داد. به عبارت دیگر عصاره زعفران موجب اختلالات یادگیری ناشی از هایپوپرفیوژن مغزی را به‌طور معنی‌داری کاهش داد.

نتيجه‌گيري: نتایج این مطالعه حاکی از آن است که عصاره زعفران مي‌تواند اختلالات یادگیری ناشی از کاهش خو‌‌ن‌رسانی مغزی را که متعاقب ایجاد استرس اکسیداتیو و تخریب هیپوکمپ رخ مي‌دهد را در موش های صحرایی کاهش دهد. 

بیوگرافی نویسنده

  • Ali Bagherian1، 1- دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان- دانشکده علوم پایه- گروه زیست‌شناسی- کارشناس ارشد.
    گروه علوم پايه ، دكتري تخصصي بيوتكنولو‍ي پزشكي

مراجع

Hosseinzadeh H, Sadeghnia HR, Ghaeni FA, Motamedshariaty VS, Mohajeri SA. Effects of saffron (Crocus sativus L.) and its active constituent, crocin, on recognition and spatial memory after chronic cerebral hypoperfusion in rats. Phytotherapy Research 2012;26:381-6.

Zhang GL, Deng JP, Wang BH, Zhao Z-, Li J, Gao L, et al. Gypenosides improve cognitive impairment induced by chronic cerebral hypoperfusion in rats by suppressing oxidative stress and astrocytic activation. Behavioural Pharmacology 2011;22:633-44.

Bennett SA, Tenniswood M, Chen J-H, Davidson CM, Keyes MT, Fortin T, et al. Chronic cerebral hypoperfusion elicits neuronal apoptosis and behavioral impairment. Neuroreport 1998;9:161-6.

Pappas B, De La Torre J, Davidson C, Keyes M, Fortin T. Chronic reduction of cerebral blood flow in the adult rat: late-emerging CA1 cell loss and memory dysfunction. Brain Research 1996;708: 50-8.

Von Euler M, Bendel O, Bueters T, Sandin J, Von Euler G. Profound but transient deficits in learning and memory after global ischemia using a novel water maze test. Behavioural Brain Research 2006;166:204-10.

Liu C, Wu J, Gu J, Xiong Z, Wang F, Wang J, et al. Baicalein improves cognitive deficits induced by chronic cerebral hypoperfusion in rats. Pharmacology Biochemistry and Behavior 2007;86:423-30.

Shang Y, Cheng J, Qi J, Miao H. Scutellaria flavonoid reduced memory dysfunction and neuronal injury caused by permanent global ischemia in rats. Pharmacol Biochem Behav 2005;82:67-73.

Vicente É, Degerone D, Bohn L, Scornavaca F, Pimentel A, Leite MC, et al. Astroglial and cognitive effects of chronic cerebral hypoperfusion in the rat. Brain Research 2009;1251:204-12.

Farkas E, Luiten PG, Bari F. Permanent, bilateral common carotid artery occlusion in the rat: a model for chronic cerebral hypoperfusion-related neurodegenerative diseases. Brain Research Reviews 2007;54:162-80.

Tosun M, Ercisli S, Sengul M, Ozer H, Polat T, Ozturk E. Antioxidant properties and total phenolic content of eight Salvia species from Turkey. Biological Research 2009;42:175-81.

Karamian R, Asadbegy M, Pakzad R. Essential oil compositions and in vitro antioxidant and antibacterial activities of the methanol extracts of two Salvia species (Lamiaceae) from Iran. Intl J Agri Crop Sci 2013;5;1171-82.

Motamedshariaty V, Ghaeni FA, Mohajeri S, Hossei H. Effects of saffron (Crocus sativus L.) and its active constituent, crocin, on recognition and spatial memory after chronic cerebral hypoperfusion in rats. Research in Pharmaceutical Sciences 2012;7:S823.

Korani MS, Farbood Y, Sarkaki A, Fathi Moghaddam H, Taghi Mansouri M. Protective effects of gallic acid against chronic cerebral hypoperfusion-induced cognitive deficit and brain oxidative damage in rats. European Journal of Pharmacology 2014;733:62-7.

Naghibi SM, Hosseini M, Khani F, Rahimi M, Vafaee F, Rakhshandeh H, et al. Effect of aqueous extract of Crocus sativus L. on morphine-induced memory impairment. Advances in Pharmacological Sciences 2012;2012:1-7.

Sá CM, Ramos AA, Azevedo MF, Lima CF, Fernandes-Ferreira M, Pereira-Wilson C. Sage tea drinking improves lipid profile and antioxidant defences in humans. International Journal of Molecular Sciences 2009;10:3937-50.

Cuomo J, Rabovskiy AB. Antioxidant compositions extracted from olives and olive by-products. Google Patents;2002.

Cuomo J, Rabovskiy AB. Antioxidant compositions extracted from a wastewater from olive oil production. Google Patents;2002.

Kaur C, Kumar K, Anil D, Kapoor H. Variations in antioxidant activity in broccoli (Brassica oleracea L.) cultivars. Journal of Food Biochemistry 2007;31:621-38.

Karimi E, Oskoueian E, Hendra R, Jaafar HZ. Evaluation of crocus sativus L. stigma phenolic and flavonoid compounds and its antioxidant activity. Molecules 2010;15:6244-56.

Chen Y, Zhang H, Tian X, Zhao C, Cai L, Liu Y, et al. Antioxidant potential of crocins and ethanol extracts of gardenia jasminoides ELLIS and crocus sativus L.: A relationship investigation between antioxidant activity and crocin contents. Food Chemistry 2008;109:484-92.

Sengul M, Yildiz H, Gungor N, Cetin B, Eser Z, Ercisli S. Total phenolic content, antioxidant and antimicrobial activities of some medicinal plants. Pak J Pharm Sci 2009;22:102-6.

Papandreou MA, Kanakis CD, Polissiou MG, Efthimiopoulos S, Cordopatis P, Margarity M, et al. Inhibitory activity on amyloid-β aggregation and antioxidant properties of crocus sativus stigmas extract and its crocin constituents. Journal of Agricultural and Food Chemistry 2006;54:8762-8.

Asdaq SMB, Inamdar MN. Potential of crocus sativus (saffron) and its constituent, crocin, as hypolipidemic and antioxidant in rats. Applied Biochemistry and Biotechnology 2010;162:358-72.

Proestos C, Chorianopoulos N, Nychas G-J, Komaitis M. RP-HPLC analysis of the phenolic compounds of plant extracts. Investigation of their antioxidant capacity and antimicrobial activity. Journal of Agricultural and Food Chemistry 2005;53: 1190-5.

Ghazavi A, Mosayebi G, Salehi H, Abtahi H. Effect of ethanol extract of saffron (Crocus sativus L.) on the inhibition of experimental autoimmune encephalomyelitis in C57bl/6 mice. Pak J Biol Sci 2009;12:690-5.

Murakami Y, Ikenoya M, Matsumoto K, Li H, Watanabe H. Ameliorative effect of tacrine on spatial memory deficit in chronic two-vessel occluded rats is reversible and mediated by muscarinic M1 receptor stimulation. Behavioural Brain Research 2000;109: 83-90.

دانلود

چاپ شده

2015-03-18

شماره

نوع مقاله

مقاله پژوهشي