اثرعصاره ريشه كودزو بر عوامل بیوشیمیایی سرم در موشهاي صحرايي ديابتي شده با استرپتوزوتوسين
DOI::
https://doi.org/10.22100/jkh.v10i2.665کلمات کلیدی:
دیابت، کودزو، انسولين، موش، كلسترولچکیده
مقدمه: بیماری دیابت دارای عوارض مزمن جدی بوده و آنتیاکسیدانها نقش مهمی در پاتولوژی، عوارض و کنترل این بیماری ایفا مینمایند. ریشهی کودزو با قدمت زیاد در درمان سردردها، سرفه و ادم و بهکار میرفته است. همچنین غنی از ایزو فلاونوئیدها بوده و دارای خواص آنتیاکسیدان میباشد. لذا در این مطالعه تأثير ريشه كودزو با عنایت به خواص آنتياكسيدان آن، بر برخی عوامل بیوشیمیایی سرم در موشهاي صحرايي ديابتي شده با استرپتوزوتوسين مورد آزمون قرار گرفت.
مواد و روشها: موشهای نر نژاد ویستار به چهار گروه کنترل، دیابتی، دیابتی تیمار شده با mg/kg 100 عصاره ریشه کودزو و دیابتی تیمار شده با کودزو mg/kg50 عصاره ریشه کودزو تقسیم شدند. دیابت بهوسیله تزریق درون صفاقی STZ با دوز mg/kg 50 ایجاد گردید. تیمار با ریشه کودزو نیز با دوز mg/kg50 و 100 بهمدت پنج هفته بهصورت عصاره آبي و طي گاواژ انجام شد. همزمان عوامل بیوشیمیایی و هورمونی نیز مورد سنجش قرار گرفتند.
نتايج: این مطالعه نشان داد، تزریق استرپتوزوتوسین موجب القای دیابت گردیده، متعاقب آن گلوكز، تريگليسريد و كلسترول تام افزایش و میزان HDL و انسولين سرم (01/0P≤) كاهش یافت. همچنین در نمونههاي تيمارشده با ریشه کودزو ميزان گلوكز، تريگليسريد، كلسترول تام و LDL سرم كاهش يافته (01/0P≤) همچنین میزان HDL (01/0P≤) و انسولين سرم در هر دو گروه درمانی افزایش یافت.
نتيجهگيري: این مطالعه نشان داد که ریشه کودزو علاوه بر خواص آنتیاکسیدان که در سایر مطالعات گذشته ذکر گردیده است ميتواند بهعنوان مکمل دارویی در درمان عوارض ناشی از دیابت مورد استفاده قرار گیرد.
چاپ شده
شماره
نوع مقاله
مجوز
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.