اثر ممانعت¬كنندگي عصاره سير بر رشد باكتريهاي سالمونلا تيفي موريوم و شيگلا ديسانتري
DOI::
https://doi.org/10.22100/jkh.v4i2.171کلمات کلیدی:
عصاره سير، سالمونلا تيفي موريوم، شيگلا ديسانتري، حداقل غلظت ممانعت¬کنندگی، حداقل غلظت میکروب¬کشی.چکیده
مقدمه: امروزه استفاده از عصارههای گیاهی بهعنوان افزودنی ضد میکروبی نقش مهمی در حفظ کیفیت مواد غذایی دارد. سیر از جمله گیاهانی است که با بررسیهای بیوشیمیایی تأثیرات ضد میکروبی آن به اثبات رسیده است. هدف از این تحقیق، ارزیابی اثر غلظتهای مختلف عصاره حاصل از پودر سیر و عصاره حاصل از قرص سیر در شرایط یکسان، بر باکتریهاي سالمونلا تیفی موریوم و شيگلا ديسانتري ميباشد.
مواد و روشها: بهمنظور انجام اين بررسی، سیر تازه از منطقه همدان و قرص سیر از شرکت داروسازی کوثر تهیه گردید. حداقل غلظت ممانعتکنندگی و حداقل غلظت میکروبکشی عصاره حاصل از پودر سیر و قرص سير بر رشد دو میکروارگانیسم بهروش استاندارد لولهای اندازهگیری شد.
نتایج: حداقل غلظت ممانعتکنندگی، عصاره حاصل از پودر سیر بر میکروارگانیسمهای آزمایش شده 5/12 میلیگرم بر میلیلیتر و حداقل غلظتکشندگی آن 25 میلیگرم بر میلیلیتر حاصل شد، درحالیکه حداقل غلظت ممانعتکنندگی عصاره حاصل از قرص سیر بر رشد این میکروارگانیسم 40 میلیگرم بر دسیلیتر و حداقل غلظتکشندگی آن 80 میلیگرم بر دسیلیتر بهدست آمد. طبق نتایج اخذ شده، عصاره سیر از رشد هر دو باکتری بهصورت يكسان ممانعت نموده، اما حداقل غلظت ممانعتکنندگی عصاره حاصل از پودر سیر به مراتب قویتر از عصاره حاصل از قرص سیر میباشد (3/3 برابر).
نتیجهگیری: با توجه به نتایج بهدست آمده از این بررسی و سایر گزارشات موجود در این زمینه، استفاده از این عصاره در سیستمهای نگهدارنده موادغذایی، برای جلوگیری از آلودگیهای میکروبی و بیماریهای ناشی از آنها مفید خواهد بود.
مراجع
Ankri S, Mirelman D. Antimicrobial properties of allicin from garlic. Microbes Infect 1999;1(2):125-129.
Heinrich P, Larry DL, editors. Garlic: The science and therapeutic application of Allium Sativum L. and related species. 2 nd ed. Translated to English by: William W.1996.
Leistner L, Gorris L. Food preservation by hurdle technology. Food Science &Technology 1995; 6(2):41-46.
Baghalian K, Ziaib SA, Naghavic MR, Naghdi Badi HN, Khalighia A. Evaluation of allicin content and botanical traits in Iranian garlic (Allium sativum L.) ecotypes. Scientia Horticulturae 2005;103(2): 155-66.
Cetinkaya F, Cibik R, Soyutemiz GE, Ozakin C, Kayali R, Levent B. Shigella and Salmonella contamination in various foodstuffs in Turkey. Food Control 2007;19(11):1059-1063.
Muray PR, Baron EJ, Pfaller MA, Tenover FC, Yolken RH, editors. Manual of clinical microbiology. 2nd ed. USA:ASM press; 1995.p.1405-1413.
Feldberg RS, Change SC, Kotik AN, Nadler M, Neuwirth Z, Sundstrom DC, et al. In vitro mechanism of inhibition of bacterial cell growth by allicin. Antimicrob Agent Chemother 1988;32(12):1763-1768.
Chowdhury AK, Ahsan M, Islam SN, Ahmad ZU. Efficacy of aqueous extract of garlic & allicin in experimental shigellosis in rabbits. Indian J Med Res 1991;93:33-36.
Harris J.C, Cottrell S.L, Plummer s, Lioy D. Antimicrobial properties of Allium sativum (garlic). Appl Microbiol Biotechnol 2001;57(3):282-286.
Sharma VD, Sethi MS, Kumar A, Rarotra JR. Antibacterial property of Allium Sativum Linn: in vivo & in vitro studies. Indian J Exp Biol 1977;15(6):466-468.
Thaomson M, Ali M. Garlic [Allium sativum]:a review of its potential use as an anti-cancer agent. Curr Cancer Drug Targetds 2003;3(1):67-81.
چاپ شده
شماره
نوع مقاله
مجوز
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.