انتقال دانش یک ضرورت برای اپيدميولوژي نوین
DOI::
https://doi.org/10.22100/jkh.v5i0.953کلمات کلیدی:
انتقال دانش، اپيدميولوژي نوين، تحليل شبكه¬هاي اجتماعيچکیده
توجه به بهرهبرداری از دانش یک نیاز برای تحقق جامعه دانش بنیان است. موضوع اصلی این است که تولید علم، به تنهایی ضامن حل مشکلات سلامت جامعه و پیشرفت نیست و بایستی از بهترین شیوه ها برای ایجاد تغییر استفاده نمود. دو شیوه کلی در مداخلههای انتقال دانش مطرح هستند. یکی تقویت ابزارهای مطرح در تصمیمگیری مبتنی بر شواهد و تولید خروجیهای استاندارد مناسب با گروههای مخاطب مانند راهنماهای بالینی و بهداشت عمومی و یافتههای سیاستگذاری و دیگری تغییر در زیرساختهای تحقیق، روابط تولیدکنندگان و بهرهگیران از شواهد علمی.
در این عرصه نقش اپیدمیولوژی به سه شکل مورد توجه میباشد. اول در شکل عمومی و مانند سایر علوم کاربردی است که باید از شیوهها و ابزارهای انتقال دانش برای تقویت بهرهبرداری از شواهد استفاده شود. هر چند در این قسم نیز رسالت اپیدمیولوژی در تولید و بومیسازی این گونه شیوه ها و ابزارهای مبتنی بر شواهد خاص است. در شکل دوم موضوع اصلی انتقال دانش، تغییر رفتار است. تغییر رفتار ارایهدهندگان خدمات، مردم، بیماران، مدیران و غیره. در این عرصه موضوع فعالیت اپیدمیولوژی، تغییر رفتار این گروههای مختلف است و رفتارها و یا عوامل موثر بر آن را بایستی با روشهای اپیدمیولوژیک معمول مورد تحلیل قرار داد. بالاخره این که در شکل سوم، انتقال دانش ضامن وجود روشهای اختصاصی اپیدمیولوژیک مانند تحلیل شبکههای اجتماعی، مدل سازی معادلههای ساختاری (structural equation modeling) و تحلیل انتشار نوآوریها است.
به نظر میرسد که آموزشهای انتقال دانش باید در برنامههای عمومی آموزش روش تحقیق و بهویژه برای همکاران اپیدمیولوژیست جای گرفته و از موضوعات اصلی برای کسب مهارتهای لازم برای آنها باشد.
دانلود
چاپ شده
شماره
نوع مقاله
مجوز
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.