نابرابری در اختلالات بینایی مردم شاهرود
DOI::
https://doi.org/10.22100/jkh.v5i0.962کلمات کلیدی:
اختلالات بینایی، نابرابری، عوامل اقتصادی- اجتماعی، شاهرودچکیده
مقدمه: مطالعه کوهورت چشم پزشکی شاهرود بهمنظور تعیین شیوع و بروز بیماریهای اصلی چشم در سنین بالا و مشخص کردن تعیینکنندگان آن طراحی و فاز اول آن در سالهای 1387 و 1388 اجرا شده است. جامعه هدف در اين مطالعه افراد بين 40 تا 64 سال شهر شاهرود ميباشند. برحسب وضعیت افراد نسبت به میانه نمره حاصله از وجود انواع دارايیهای ثابت، جامعه مورد بررسی به دو گروه برخوردار و غیربرخوردار گروهبندی شد، اختلاف میانگین نمره دید دو گروه (بر حسب logMar) با استفاده از روش تجزیه اکساکا (Oaxaca– Blinder decomposition)، تحلیل و عوامل ایجادکننده نابرابری در میزان دید (Presenting vision) مشخص و سهم تأثیر هر کدام روشن شد.
یافته ها: از مجموع 5190 شركتكننده در مطالعه، 5182 نفر معاینه اپتومتري شده كه 342 نفر (6/6%) در چشم بهتر دید بدتر از 3/0 در مقیاس لگمار (بدتر از 40/20) داشتند. این نسبت در گروه برخوردار 23/4% و در گروه غیربرخوردار 58/9% بود. این اختلاف از نظر آماری معنادار میباشد (0001/0P<). 57% از اختلاف بین میانگین دید فرد در دو گروه مربوط به تغييرات متغیرهایی چون سطح سواد فرد، شغل، وضعیت مسکن، سن، جنس و سطح سواد سرپرست خانواده و 43% مربوط به تفاوت نحوه تأثیر این متغیرها ناشی از اختلاف عرض از مبدا و ضرایب آنها در دو گروه بود. قسمت اعظم اختلاف میانگین دو گروه ناشی از سن، وضعیت تأهل و میزان تحصیلات سرپرست خانواده بود.
نتیجه گیری: نابرابری در اختلالات بینایی قابل توجه و علاوه بر عوامل شناخته شده در ایجاد این اختلالات، عوامل اقتصادی- اجتماعی هم نقش قابل توجهای دارند. برای موفقیت برنامههای پیشگیری و درمان باید به این عوامل توجه كرده و مداخلههای مناسب طراحی نمود.
دانلود
چاپ شده
شماره
نوع مقاله
مجوز
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.