تأثير بخار آب و نانوسيل بر حذف آلودگي ميكروبي از دستگاههاي توليد بستنی
DOI::
https://doi.org/10.22100/jkh.v10i1.333کلمات کلیدی:
بخار آب، نانوسيل، بستني سنتي، دستگاه، گندزدايي، بار ميكروبي.چکیده
مقدمه: هدف از مطالعه، مقايسه اثر بخار آب و نانوسيل بر حذف بار ميكروبي تجهيزات كارگاههاي سنتي تولید بستنی ميباشد.
مواد و روشها: در اين تحقيق ابتدا بار ميكروبي دستگاههاي توليد بستني سنتي اندازهگيري شد، سپس هر يك از اين دو گندزدا با سطوح داخلي دستگاه توليد بستني در زمانهاي 5، 15 و 30 دقيقه تماس داده شد. پس از هر بار گندزدايي، در شرايط كنترل شده از سطوح مذكور نمونهبرداري انجام و بهروش استاندارد كشت داده شد. بر روي دادههاي حاصل، آزمونهای آماري Two-Way Annova و Tukey در محيط SPSS انجام شد و در نهايت اثربخشي اين دو روش بر بار ميكروبي كل، كليفرم و اشريشياكلي مقايسه گرديد.
نتايج: در اين مطالعه، بخار آب در كمترين زمان مواجهه (5 دقيقه) توانست تعداد كل باكتريها، كل كليفرم و اشريشياكلي را به صفر برساند. همچنين با افزایش زمان مواجهه با نانوسيل 2 و 6 درصد، كارايي حذف كل باكتريها، كل كليفرم و اشريشياكلي افزايش يافت. نتایج آنالیزهای آماری نيز نشان داد ميزان حذف كل باكتريها بين زمانهای 5 و 15 دقيقه و همچنين بين زمانهاي 5 و 30 دقيقه با نانوسيل 2 و 6 درصد، معنادار بود (P بهترتيب 01/0 و 006/0) و بين زمانهاي 15 و 30 دقيقه معنادار نبود (21/0P=).
نتيجهگيري: نتايج نشان داد كه هر دو گندزدا توانايي دستيابي به استانداردهاي كيفيت ميكروبي دستگاههاي توليد بستني سنتي را دارند اما بخار آب در مدت زمان كمتري از نانوسيل توانست كل باكتريها، كليفرم و اشريشياكلي را به حد استاندارد برساند.
چاپ شده
شماره
نوع مقاله
مجوز
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.