اثر عصاره‌ي هيدروالكلي گل گلرنگ (Carthamus tinctorius) بر كاهش قندخون در موش‌هاي صحرايي ديابتي شده با آلوكسان

نویسندگان

  • Parivash Rahimi دانشكده علوم دانشگاه اصفهان- گروه زيست‌شناسي- كارشناس ارشد فيزيولوژي جانوري.
  • Sedeghe Asgari دانشگاه علوم پزشكي اصفهان- مركز تحقيقات قلب و عروق- دانشيار فارماكوگنوزي.
  • Hossein Madani دانشكده علوم دانشگاه اصفهان- گروه زيست‌شناسي- استاديار فيزيولوژي جانوري.
  • Parvin Mahzoni دانشگاه علوم پزشكي اصفهان- دانشکده پزشکی- گروه پاتولوژي- دانشيار.

DOI::

https://doi.org/10.22100/jkh.v4i2.170

کلمات کلیدی:

عصاره هيدروالكلي، گلرنگ، آلوكسان، ديابت.

چکیده

مقدمه: استفاده از درمان‌هاي غيردارويي (گياهان دارويي) رويكرد جديدي در كنترل بيماري‌ ديابت است. هدف از مطالعه حاضر، بررسي اثر عصاره هيدروالكلي گل‌گلرنگ بر قند خون و ليپيد پروفايل در موش‌هاي صحرايي ديابتي می­باشد.

مواد و روش­ها: در اين تحقيق 18 سر موش صحرايي نر با وزن متوسط 220 – 180گرم به­طور تصادفي در سه گروه شش تايي، كنترل غير ديابتي، كنترل ديابتي، ديابتي تيمار شده با عصاره هيدروالكلي گل‌گلرنگ به ميزان 200 ميلي‌گرم بر كيلوگرم وزن بدن تقسيم شدند و تزريقات به­صورت درون صفاقي انجام شد. موش‌هاي صحرايي براي 16 ساعت ناشتا بوده و سپس خون در لوله‌هاي هپارينه براي تعيين ميزان انسولين، قند، تري‌گليسريد و كلسترول جمع‌‌آوري شد.

نتايج: نتايج حاكي از كاهش معنادار ميزان قند در گروه‌هاي تيمار شده با عصاره هيدروالكلي گل‌گلرنگ بود (05/0>P). هم­چنين در گروه‌ تيمار شده، ميزان كلسترول خون كاهش معنا‌دار و ميزان انسولين افزايش معناداري نسبت به گروه ديابتي يافته بود (05/0>P). آزمايشات بافت‌شناسي نشان دادند كه عصاره گل گلرنگ در موش‌هاي صحرايي ديابتي سبب بازسازي بافت پانكراس آسيب‌ديده شده است.

نتيجه‌گيري: اين نتايج نشان مي‌دهند كه عصاره هيدروالكلي گل‌گلرنگ ممكن است در درمان ديابت مؤثر باشد. تأثير اين عصاره احتمالاً به دليل وجود فلاونوئيدها و خواص آنتي­اكسيداني آن­ها است.

مراجع

Sun JE, Ao ZH, Lu ZM, Xu HY, Zhang XM, Dou WF, et al. Antihyperglycemic and antilipidperoxidative effects of dry matter of culture broth of Inonotus obliquus in submerged culture on normal and alloxan-diabetes mice. Journal of Ethnopharmacology 2008;118(1):7-13.

Grover JK, Yadav S, Vats V. Medicinal plants of India with antidiabetic potential. Journal of Ethnopharmacology 2002;81(1):81–100.

Eseyin O, Ebong P, Ekpo A, Igboasiyi A, Oforah E. Hypoglycemic effect of the seed extract of telfairia occidentalis in rat. Pak J Biol Sci 2007;10(3):498–501.

Isah AB, Ibrahim YK, Abdulrahman EM, Ibrahim MA. The hypoglycaemic activity of the aqueous extract of Stachytarpheta angustifolia (Verbanaceae) in normoglycaemic and alloxan – induced diabetic rats. Pak J Biol Sci 2007;10(1):137–141.

Mozaffarian V. A dictionary of Iranian plants names. Tehran:Farhang Moaser;1998.[Persian].

Kanehira T, Takekoshi S, Nagata H, Matsuzaki K, Kambayashi Y, Osamura RY, et al. A novel and potent biological antioxidant, Kinobeon A, from cell culture of safflower. Life Sciences 2003;74(1):87–97.

Ibrahim A, Natarajan S, Ghafoorunissa R. Dietary trans – fatty acids alter adipocyte plasma membrane fatty acid composition and insulin sensitivity in rats. Metabolism 2005;54(2):240–6.

Zhu H, Wang Z, Ma C, Tian J, Fu F, Li C, et al. Neuroprotective effects of hydroxysafflor yellow A: in vivo and in vitro studies. Planta Med 2003;69(5):429-433.

Sato S, Kusakari T, Suda T, Kasai T, Kumazawa T, Onodera J, et al. Efficient synthesis of analogs of safflower yellow B, carthamin, and its precursor: two yellow and one red dimeric pigments in safflower petals. Tetrahedron 2005;61(40):9630–9636.

Zhao M, Ito Y, Tu P. Isolation of a novel flavanone 6-glucoside from the flowers of Carthamus tinctorium (Honghua) by high-speed counter-current chromatography. Journal of Chromatography A 2005;1090:193–6.

El – demerdash FM, Yousef ML, El–Naga NL. Biochemical study on the hypoglycemic effects of onion and garlic in alloxan– induced diabetic rats. Food Chem Toxicol 2005;43(1):57–63.

Nagappa AN, Thakurdesai PA, Venkat Rao N, Singh J. Antidiabetic activity of terminalia catappa Linn fruits. J Ethnopharmacol 2003;88:45–50.

Nuraliev IuN, Avezov GA. The efficacy of quercetin in alloxan diabetes. Eksp Klin Farmakol 1992;55(1):42–4.

Dhandapani S, Subramanian VR, Rajagopal S, Namasivayam N. Hypolipidemic effect of Cuminum cyminum L .on alloxan–induced diabetic rats. Pharmacol Res 2002;46(3):251–5.

Jelodar GA, Maleki M, Motadayen MH, Sirus S. Effect of fenugreek, onion and garlic on blood glucose and histopathology of pancreas of alloxan-induced diabetic rats. Indian J Med Sci 2005;59(2):64-69.

Saravanan R, Pari L. Antihyperlipidemic and antiperoxidative effect of Diasulin, a polyherbal formulation in alloxan induced hyperglycemic rats. BMC Complement Altern Med 2005;5(14):1–8.

Ricardo KFS, Oliveria TT, Nagem TJ, Pinto A, Oliveira MGA, Soares JF. Effect of flavonoids morin; quercetin and nicotinic acid on lipid metabolism of rats experimentally fed with triton. Brazilian Archives of Biology and Technology 2001;44(3):263-267.

Zou Y, Lu Y, Wei D. Hypocholesterolemic effects of a flavonoid – rich extract of Hypericum perforatum L. in rats fed a cholesterol– rich diet. J. Agric. Food chem 2005;53(7):2462-6.

دانلود

چاپ شده

2009-12-16

شماره

نوع مقاله

مقاله پژوهشي