شیوع کمبود ید در زنان باردار تحت پوشش مراکز بهداشتی- درمانی شهرستان ارومیه
DOI:
https://doi.org/10.22100/jkh.v5i0.982Keywords:
زنان باردار، کمبود ید، نمک یددارAbstract
مقدمه: تقریباً 50% مردم جهان کمتر از حد مورد نیاز ید دریافت میکنند. این نسبت بزرگ از جمعیت جهان در نواحی گستردهای که غالباً کوهستانی نیز هستند زندگی میکنند. نوع و شدت عوارض کمبود ید در گروههای مختلف جمعیتی متفاوت است ولی حساسیت و آسیبپذیری زنان باردار و شیرده و همچنین جنین یا نوزاد آنها به علت وابستگی در تأمین ید و هورمونهای تیروئیدی به مادر حائز اهمیت ویژهای است.
مواد و روشها: به منظور بررسی سطح ید دریافتی زنان باردار شهرستان ارومیه، 490 زن باردار که کمتر از 12 هفته از شروع بارداری آنها گذشته بود از 12 منطقه شهری و روستایی وارد مطالعه شدند. اطلاعات جمعیت شناختی با تکمیل پرسشنامه بهدست آمد. نمونههای ادرار در دمای (20-) درجه سانتیگراد تا زمان تکمیل حجم نمونه نگهداری و سپس میزان ید ادرار در نمونههای بهدست آمده سنجش شد. نمونه نمک خوراکی خانوارها نیز تهیه و ید سنجی شدند.
يافتهها: میانه ید ادرار بهطور کلی در این شهرستان 73.5 میکروگرم در لیتر بود. بین برخی نواحی شهری و روستایی تفاوت معنادار در متوسط ید ادرار دیده شد. شیوع کمبود ید متوسط و شدید 3/33% بود. ارتباط معناداری بین گروههای سنی و مبدأ جغرافیایی با میزان ید ادرار دیده نشد. 95.7% نمونههای نمک، ید کافی (حداقل 15 ppm) داشتند.
نتيجهگيري: با توجه به شرایط ویژه بارداری، تنها مصرف نمک یددار نمیتواند تأمین کننده ید مورد نیاز زنان باردار باشد و ارايه مکمل ید در مناطقی که کمبود ید وجود دارد، با توجه به شدت این کمبود، برای گروههای خاصی ضروری است.
Downloads
Published
Issue
Section
License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.