مقایسه طرح¬های تنها موردی و مورد شاهدی در ارزیابی اثر متقابل ژن- محیط با استفاده از داده¬های سرطان پستان
DOI:
https://doi.org/10.22100/jkh.v5i0.995Keywords:
تنها موردی، مورد شاهدی، سرطان پستان، اثر متقابلAbstract
مقدمه: نقش متقابل عوامل ژنتیکی و محیطی در علم اپیدمیولوژی بهطور گستردهای مورد توجه قرار گرفته است. روشهای سنتی مطالعه اثرات متقابل عوامل ژنتیک و محیط نیازمند گروه شاهد میباشد و انتخاب گروه شاهد مناسب برخی مشکلات را به همراه دارد، لذا روشهای نوینی برای مطالعه این اثرات به وجود آمدهاند که از جمله این روشها، روش تنها موردی میباشد. در این روش فقط از دادههای موارد استفاده میشود. در این تحقیق ما برآنیم تا بین دو طرح مورد شاهدی و تنها موردی مقایسهای انجام دهیم که برای این مقایسه از دادههای بیماران مبتلا به سرطان پستان استفاده نمودیم.
مواد و روشها: این مطالعه با استفاده از دو طرح تنها موردی و مورد شاهدی همسان شده انجام گرفته است. جمعیت تحت مطالعه شامل زنان با سابقه سکونت 5 سال و بیشتر در شهر شیراز میباشد. 300 مورد مبتلا به سرطان پستان که در هر دو طرح از آن استفاده شده است با روش تصادفی از میان پروندههای موجود در کلینیک پستان در درمانگاه شهید مطهری انتخاب شدند. در این مطالعه گروه شاهد مورد استفاده در طرح مورد شاهدی همسان شده از میان زنان مراجعهکننده به درمانگاه شهید مطهری استفاده شده است. ما اثرات متقابل ژن- محیط را مورد بررسی قرار دادیم. در این مطالعه از سابقه سرطان پستان در بستگان در جه یک بهعنوان عامل نماینده ژنتیک استفاده گردید و کارایی مطالعه با مقایسه حدود اطمینان، خطای معیار، P-value و Log likelihood انجام گردید.
يافتهها: قبل از انجام طرح تنها موردی فرض استقلال ژن محیط با استفاده از تکنیک استاندارد آماری چند متغیره ما بین هر یک از عوامل محیطی و سابقه خانوادگی سرطان پستان ارزیابی شده و فرض استقلال برای همه متغیرها برقرار بود. با توجه به نتایج بهدست آمده در همه برآوردهای اثر متقابل، کارایی طرح تنها موردی بالاتر از طرح مورد شاهدی بود. حدود های اطمینان و log likelihood در همه متغیرها در طرح تنها موردی بهتر از طرح مورد شاهدی بود. خطای معیار در متغیرهای سن اولین قاعدگی، اولین زایمان در بالای 34 سال و افراد زایمان نکرده، سابقه تولد زنده، سابقه شیردهی و مصرف قرص های پیشگیری از بارداری در طرح تنها موردی کمتر از طرح مورد شاهدی بود. مقدار P در متغیرهای سن اولین قاعدگی، اولین زایمان در بالای 34 سال و افراد زایمان نکرده، سابقه تولد زنده و سابقه شیردهی در طرح تنها موردی کوچکتر از طرح مورد شاهدی همسان شده بود.
نتیجهگیری: یافتههای این مطالعه نشان داد که در صورت برقراری فرض استقلال، مدل تنها موردی روش کارایی به لحاظ آماری، حجم نمونه و راحتی نسبی اجرا برای مطالعه اثر متقابل میباشد.
Downloads
Published
Issue
Section
License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.