الگوي جغرافيايي ميزان¬هاي ميرايي و اپيدميولوژي سرطان معده در ايران
DOI:
https://doi.org/10.22100/jkh.v5i0.996Keywords:
سرطان معده، ميرايي،ايران، پراكندگي جغرافياييAbstract
مقدمه: سرطان معده شايعترين سرطان در مردان ايراني ميباشد. شواهد موجود نشان ميدهد که ميزان بروز آن در مناطق جغرافيايي کشور تفاوت دارد، با اين حال الگوي بروز سرطان معده در ايران مشخص نيست. يرايي سرطان معده در استانهاي مختلف کشور پرداختيم.
مواد و روشها: با استفاده ازدادههاي ثبت کشوري علل مرگومير، ميزان ميرايي استاندارد شده سني (ASMR) سرطان معده در 29 استان کشور تعيين و ميزانها را بر اساس جنس و محل سكونت (شهري و روستايي) محاسبه و طبقهبندي کرديم. نسبت ميزانهاي بروزیه ميرايي را در چهار استاني كه ميزانهاي ميرايي و بروز جمعيتي آنها نيز در دسترس بود تخمين زديم.
يافتهها: در سالهاي 1384-1385 در 29 استان ايران 1000 مورد فوت ناشي از سرطان معده گزارش شده بود. ميزان ميرايي استاندارد شده سني بهترتيب در ميان مردان و زنان 15 و 1/8 در هر 000/100 نفر ميباشد. بالاترين ميزان ميرايي در استان كردستان ( ASMR=29.1 به ازاي هر 000/100) و کمترين ميزان در استان هرمزگان (ASMR=5 به ازاي هر 000/100) مشاهده شده است. ميزان مرگومير ناشي از سرطان معده در مردها دو برابر زنها و در روستاها دو برابر شهر نشينان بود. ميانگين ميزان بروز به ميزان مرگومير سرطان معده درمردان 3/2 و در زنها 9/1 بود..
نتيجهگيري: کشور ما از نظر ميزان بروز و مرگومير سرطان معده جزو مناطق پر خطر محسوب ميشود. البته ميزانها در مناطق مختلف کشور تفاوت زيادي با هم دارند که براي يافتن دلايل آن تحقيقات بيشترضروت دارد. نتايج اين مطالعه براي تدوين برنامه جامع كنترل سرطان معده و کاهش بار اين بيماري در کشور راهگشا ميباشد.
Downloads
Published
Issue
Section
License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.