##submission.viewingPreview##

طراحی و اجرای الگویی برای تعیین نیازمندی‌های سیستم مدیریت پسماندهای پزشکی

نویسندگان

  • علی اکبر رودباری - مرکز تحقیقات سلامت و محیط کار، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شاهرود، شاهرود، ایران. orcid https://orcid.org/0000-0002-9672-3646
  • الناز زارع‌زاده - گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران.
  • هدیه کابوسی - مرکز تحقیقات سلامت و محیط کار، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شاهرود، شاهرود، ایران. orcid https://orcid.org/0000-0001-7440-7637
  • پردیس مددی - دپارتمان محیط زیست، دانشکده مهندسی، دانشگاه پلی‌تکنیک تورین، تورین، ایتالیا.
  • عاطفه زاهدی - مرکز تحقیقات سلامت و محیط کار، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شاهرود، شاهرود، ایران.
  • زهرا عرب‌سلمانی - کارشناس بهداشت حرفه‌ای، شهرداری شاهرود، شاهرود، ایران.

DOI::

https://doi.org/10.22100/jkh.v19i2.3273

کلمات کلیدی:

پسماند پزشکی, مدیریت, الگو, طراحی, قشم

چکیده

مقدمه: پسماندهای مراقبت از سلامت، علیرغم مقدار اندک، در صورت مدیریت نادرست، اثرات سوء بهداشتی فراوانی بر جای می‌گذارند. هدف از این مطالعه، طراحی و اجرای الگویی برای تعیین نیازمندی‌های سیستم مدیریت پسماندهای پزشکی شهر قشم است.

مواد و روش‌‌‌ها: در این مطالعه توصیفی-تحلیلی، ابتدا اطلاعات میدانی از تعداد مراکز تولیدکننده پسماند پزشکی در شهر قشم، و وضعیت فعلی مدیریت این پسماندها جمع‌آوری شد. سپس مشخصات کمی و کیفی پسماندهای تولیدی در مراکز مختلف تولیدکننده پسماند پزشکی در سطح شهر قشم تعیین گردید. در نهایت، الزامات، تجهیزات، تأسیسات و ماشین آلات موردنیاز برای مدیریت پسماندهای پزشکی شهر قشم تعیین شد.

نتايج: بر اساس مطالعه حاضر، روزانه 104 کیلوگرم پسماند پزشکی در سطح این شهر تولید می‌شود و برای مدیریت صحیح این پسماندها به یک دستگاه اتوکلاو 500 لیتری، یک وانت اتاقدار، یک راننده و یک اپراتور، 100 متر مربع زمین و یک سوله نیاز است. همچنین میزان پسماندهای پزشکی تولید شده در مطب‌های مامایی، متخصص غیرجراح، متخصص جراح، ارتوپدی، آزمایشگاه، مطب دندانپزشکی و متخصص زنان و زایمان، به‌ترتیب 19/1، 3/1، 97/1، 81/2، 5/7، 75/2، و 56/2 برابر مطب پزشک عمومی است. همچنین بر اساس مدل الگوی ثابت، حداقل مبلغی که هر مطب باید ماهیانه پرداخت کند 7،725،706 ریال است.

نتیجه‌گیری: بر اساس این مطالعه، شرط موفقیت و تداوم عملیات مدیریت پسماندهای پزشکی در این شهر، حمایت سازمان منطقه آزاد قشم و دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان از فعالیت شرکت سرمایه‌گذار در این زمینه است.

مراجع


دانلود

چاپ شده

2024-08-24

شماره

نوع مقاله

مقاله پژوهشي

مقالات بیشتر خوانده شده از همین نویسنده