بررسی ارتباط نشانگرهای اقتصادی- اجتماعی با وضعیت تغذیه دانشجویان ساکن خوابگاه¬های دانشگاه علوم پزشکی شیراز
DOI::
https://doi.org/10.22100/jkh.v4i3.210کلمات کلیدی:
تغذیه، دانشجو، خوابگاه، نابرابری، نشانگرهای اقتصادی- اجتماعیچکیده
مقدمه: با توجه به اینکه تغذیه یکی از عوامل مهم و مؤثر بر سلامت و تندرستی است و این مسأله در مورد دانشجویان حائز اهمیت بسیار زیادی است، این مطالعه عوامل اقتصادی- اجتماعی مؤثر بر وضعیت تغذیه دانشجویان ساکن خوابگاههای دانشگاه علوم پزشکی شیراز را بررسي مينمايد.
مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی به روش نمونهگیری چند مرحلهاي تصادفی 405 دانشجو، انتخاب و با استفاده از پرسشنامه بررسی وضعیت تغذیه مورد ارزیابی قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از آزمون آنالیز واریانس یکطرفه و نمودار لورنز انجام شده است. برای انجام آنالیزهای مربوطه از نرمافزار stata استفاده شد.
نتایج: مقادير دريافتي كربوهيدرات، پروتئين، ويتامين B6، B12 و فسفر با (05/0>P) و مقادير دريافتي ويتامين C، ويتامين A و آهن با (001/0>P) با جنسيت رابطه معناداری داشتند. مقادير دريافتي ويتامين C و ويتامين A، فسفر و آهن با مقطع تحصيلي ارتباط معناداری داشتند. همبستگي مثبت بين تعداد سالهاي سكونت در خوابگاه با مقادیر دریافتی ويتامين C با (2/0=r و 001/0>P) و كلسيم با (1/0=r و 05/0>P) وجود داشت. ارتباط درآمد خانوادگی با شاخص ترکیبی وضعیت دریافت ریزمغذیها و درشتمغدیها معنادار بود (014/0±054/0).
نتیجهگیری: در این مطالعه تحصیلات والدین و درآمد خانواده از عوامل مؤثر بر الگوی تغذیه دانشجویان بودند. همچنین جنس بهعنوان یک عامل تعیینکنندهای در دریافت بعضی ریزمغذیها و درشت مغذیها در دانشجویان ساکن خوابگاه عمل میکرد.
مراجع
World Health Organization (WHO). Reducing risks, promoting healthy life. The world health report;2002. Available from:http://www.asu.edu/educ/apsl/CERU/Articles/CERU-0302-29-OWI.doc.
World Health Organization (WHO). Preparation and use of food-based dietary guidelines. Report of a joint FAO/WHO consultation Nicosia, Cyprus;1996.
Djazayery A, Siassi F, Kholdi N. Food behaviour and consumption patterns in rural areas of Sirjan, Iran. I: Dietary patterns, energy and nutrient intakes and food ideology. Ecology of Food and Nutrition. 1992;28(1-2):105-17.[Persian].
Falah H, Keshavarz SA, Hosseini M, Sadrzadeh H, Jar Elahi A. Assessment of nutritional status and determination of some of the effective factors in 11-14 years old primary students. Koomesh 2006;7(1-2):77.81.[Persian].
Honarpishe A, Hafizi A, Arbabi M, Sharifi H. Assessment of relationship between economic indexes and children malnutrition. Feiz 2003;6(1):83-88.[Persian].
Rush D. Nutrition and maternal mortality in the developing world. American Journal of Clinical Nutrition 2000;72(1):212-40.
Pehrsson PR, Moser-Veillon PB, Sims LS, Suitor CW, Russek-Cohen E. Postpartum iron status in nonlactating participants and nonparticipants in the special supplemental nutrition program for women, infants, and children. American Journal of Clinical Nutrition 2001;73(1):86-92.
Jones KM, Ramirez-Zea M, Zuleta C, Allen LH. Prevalent vitamin B-12 deficiency in twelve-month-old Guatemalan infants is predicted by maternal B-12 deficiency and infant diet. J Nutr 2007;137(5):1307-1313.
Tanzer F, Yaylaci G, Ustdal M, Yonem O. Serum zinc level and its effect on anthropometric measurements in 7-11 year-old children with different socioeconomic backgrounds. Int J Vitam and Nutr Res 2004;74(1):52-6.
Islam MZ, Lamberg-Allardt C, Karkkainen M, Outila T, Salamatullah Q, Shamim AA. Vitamin D deficiency: a concern in premenopausal Bangladeshi women of two socio-economic groups in rural and urban region. Eur J clin nutr 2002;56(1):51-6.
Oliveras LMJ, Nieto GP, Agudo AE, Martínez MF, Lopez GSH, Lopez MMC. Nutritional assessment of a university population. Nutr Hosp 2006;21(2):179-83.
Gan R, Eintracht S, Hoffer LJ. Vitamin c deficiency in a university teaching hospital. J Am Coll Nutr 2008;27(3):428-33.
Gossell-Williams M, Benjamin J. Choline: are our university students eating enough?. West Indian Med J 2006;55(3):197-9.
Nakamura K, Nashimoto M, Tsuchiya Y, Obata A, Miyanishi K, Yamamoto M. Vitamin D insufficiency in Japanese female college students: a preliminary report. Int J for Vitam Nutr Res 2001;71(5): 302-5.
Mann SK, Kaur S, Bains K. Iron and energy supplementation improves the physical work capacity of female college students. Food Nutr Bull 2002;23(1):57-64.
Rezaeipour A, Yavari P, Mahmodi M, Fili S. The function of female medical student in prevention of iron deficiency anemia due to the menarche. Hayat 2003;8(3-4):50.[Persian].
Amani R. Assessment of nutrition related life style patterns of female students in Ahwaz universities dormitories. Ahvaz University of Medical Science Journal 2004;(42):54-61.[Persian].
Tarighatesfanjani A, Mahdavi R, Ghaemmaghami J, Safaeian A. Comparison between students who resident in dormitory and who are not in Ardabil university medical of science. Ardabil University of Medical Science Journal 2003;9:44.[Persian].
Samimi R, Masror D, Hosseini F, Far MT. Relationship between students’ life style and general health status. Iranian Nursing Journal 2006;19(48):83-93.[Persian].
Hejazi N, Mazloom Z. Socioeconomic status, youth's eating patterns and meals consumed away from home. Pak J Biol Sci 2009; 12:730-733.
Hands ES. Nutrients in food. Baltimore, MD: lippincott williams & willkins;1999.
Movahedi A, Rosta R, editors. Table of the gradients of foods. 2nd ed. Tehran: Institute of Nutritional Research and Food Industry Research; 2000.[Persian].
Zijp IM, Korver O, Tijburg LB. Effect of tea and other dietary factors on iron absorption. Crit Rev Food Sci Nutr 2000;40(5):371-98.
Gibson SA. Iron intake and iron status of preschool children: associations with breakfast cereals, vitamin C and meat. Public Health Nutr 1999;2(4):521-8.
Mackenbach JP, Kunst AE. Measuring the magnitude of socio-economic inequalities in health: an overview of available measures illustrated with two examples from Europe. Soc Sci Med 1997;44(6):757-71.
چاپ شده
شماره
نوع مقاله
مجوز
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.